Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за тази година

Общинският съвет прие бюджета на община Пловдив. С 34 гласа „за“, 7 „против“ и двама „въздържали се“ финансовата рамка за тази година беше гласувана на едно четене за около час и половина. Тя е с 20% по-висока от миналогодишния бюджет и е в размер на над 655 милиона лева. На въпрос как би определил бюджета кметът Здравко Димитров заяви пред журналисти:

 „Бюджетът на Пловдив е пряко отражение на държавния бюджет и наше. Имаме 19 милиона, които да си вземем от държавата, за европроекти, които трябва да ни ги върнат. Този общински съвет ни отказа 13 милиона за училище, 8 милиона за саниране на сградата, за инсенератора също отказаха“, подчерта той.

Зам.-кметът по финансите Величко Родопски посочи, че на този етап приходите са ниски, а събираемостта – малка. Очакванията му са, че след като пловдивчани се завърнат от отпуските си, ще започнат да плащат данъците и таксите си. По думите му миналата година събираемостта е била около 74%, а надеждата е, че тази година бюджетът ще бъде изпълнен в по-голямата му част.

По думите на Родопски разходите са завишени почти по всички пера. Според него приемането на финансовата рамка е важно, тъй като по този начин ще бъдат повишени заплатите на служителите в администрацията и работещите в общинските предприятия, училища и здравеопазване с 10%, считано от 1 януари. 

Бюджетът бе приет с няколко допълнения, като в зала бяха направени още четири предложения, от които бяха гласувани само две. Едното бе на ГЕРБ – от парите за нова инфраструктура в „Тракия“ в размер на  5 милиона 236 хиляди лева, 200 хиляди да се заложат в тазгодишните разходи, а останалите – за догодина. Другото бе на д-р Атанас Баташки, който предложи 20 хиляди лева да се заделят за изграждане на съоръжение, предпазващо пешеходците на Копривщица на източната му страна срещу изхода на ул. „Младежка“.  

„Предлагат ни да подпишем един бюджет с огромна дупка, с нови проекти без финансиране и със страхове, които пловдивчани, не са виждали в близката си история. Този бюджет е силно показателен за управлението на Здравко Димитров“, коментира Владимир Славенски от Демократична България. По думите му предвидените в бюджета 19 милиона лева от продажба на общинско имущество са така поставени, сякаш общината е най-големият брокер на недвижими имоти. Той посочи, че капиталовата програма много трудно може да се изпълни, при положение, че се очаква събираемост много по-малка от 70%. Славенски заяви, че групата на ДБ ще гласува против бюджета, тъй като с него не се решават проблемите на Пловдив нито в транспорта, нито с презастрояването, а рисковете за финансите на града са съвсем реални.

„Днес приемаме бюджет със 100 млн.лв. дефицит. Нямаме завършен нито един нов инфраструктурен обект, но имаме бюджет, който самият финансов зам кмет казва ,че е неизпълним. Никога Пловдив в своята 30-годишна история не е имал толкова слабо управление и не е бил в такова състояние“, коментира независимият общински съветник Слави Георгиев. По думите му това предопределя да се вдигнат местните данъци и такси, а 100 млн.лв. са изхарчени от бъдещето на пловдивчани, без да се отчетат разходите, които се генерират. Георгиев посочи, че още с встъпването си следващите управляващи ще трябва да актуализират бюджета.

„Говорим си за сирене, а днес гласуваме имитиращ продукт“, коментира от трибуната Стефан Послийски от ВМРО. В близо 18-минутна реч той разкритикува бюджета, но заяви, че заедно с групите съветници, които съставляват новата коалиция „Съединени за Пловдив“, подкрепят бюджета, защото трябва да бъде гласуван.

Веселка Христамян предложи повече пари за здравеопазване и настоя към функция здравеопазване да бъдат прехвърлени 963 хил.лв., които да дойдат от приходите за продажба на Транспортна болница. Предложението й обаче беше отхвърлено.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Пожарът край Стрелча е локализиран, остават дежурни екипи през нощта

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран, но гасителните действия продължават вече втори ден. Неутрализират се локални огнища в ограничения от изградените просеки периметър.  Поне 400 декара смесена гора е напълно опожарена, но все още не е ясен размерът на засегната от огъня горска площ.  Пожарът е овладян и локализиран в един..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Авария на далекопровод подпали гората над Сестримо

Пожар е възникнал в района на просека се под далекопровод за високо напрежение в землището на село Сестримо.  На място са изпратени екипи на местното горско стопанство, на пожарната в Белово и хора от населеното място, които да го загасят.  Предполага се, че е възникнал от авария на трасето за пренос на електричество. 

публикувано на 17.07.24 в 17:19

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09