Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петър Георгиев Рей открива мащабна изложба в Елизиум

Тази сряда /20 септември/ Пловдив ще бъде под знака на модерното изкуство, но не какво да е, а изкуството, което ни представя един от най- забележителните творци на нашето съвремие - Петър Георгиев Рей! Наричат го "Вълшебникът с боя" и с право! В Америка го определят като най- оригиналния художник, който се е появявал от много години насам. Той притежава всичко: страст, интелигентност, оригиналност и невероятна техничност. Процесът на творчеството му е насочен към възвишеното, а изкуството на Рей продължава своята еволюция, то провокира съзнанието и предизвиква в нас въпроси, както истинското изкуство трябва да прави.

На 20 септември от 19:00 Петър Георгиев Рей ще зарадва всички свои почитатели и ценители с откриването на една невероятна изложба – живопис под надслов „Раждането на Пеперудата“. Куратор е г-жа Васка Бакларова, домакин на изложбата е Културен център Елизиум, Пловдив. Заповядайте, за да чуете една лична история на успеха на Петър Георгиев Рей, човекът прославил България отвъд океана, който е не само художник с четка, но и художник на думите. Той бе и наш гост в празничното издание на предаването Клуб "Неделя", на 17 септември. Целият разговор с него можете да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Станка Лазарова

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 30.09. - 06.10.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 30 . 09. 2023г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Шарл Бодлер. Цветя на злото (ново издание) 232 стр., ок. 4а, Колибри, 2023. Александър Солженицин.  Кайсиево сладко. Разкази.  432 стр. , ок. 4А, Лист, 2023. Крис Павоун...

публикувано на 02.10.23 в 12:22

Изложбата "Архитектите рисуват" се открива в Пловдив

Днес архитектурната общност празнува Световния ден на архитектурата. По целия свят се провеждат събития и изложби, които да напомнят на хората колективната отговорност на архитектите за бъдещето на човешкото местообитание. В Пловдив събитията се организират от регионалната колегия на Камарата на архитектите в България. През деня в..

публикувано на 02.10.23 в 11:51

Петима стават майстори на карикатурата довечера

Петима карикатуристи от различни страни ще получат тази вечер званието “майстор” oт Международното биенале, което се провежда на всеки две години от началото на хилядолетието в Етнографския музей в Пловдив. Печелившите бяха отличени от жури сред 106 участници от 37 държави.  Двама от отличените със званието майстор са българи – Валери Александров..

обновено на 02.10.23 в 09:07

"Забранено за възрастни" в Смолян и областта

В Смолян и още 13 по-малки градове и села в областта започва дванайстото издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика "Забранено за възрастни". Той ще продължи до 5 октомври.  Представления ще изнесат 10 професионални театрални трупи от България и Турция. Те ще се играят на 20 различни сцени. „Забранено за..

публикувано на 02.10.23 в 07:03

Изложба в Калофер представя художествено наследство от Русия

До 8 октомври  Калофер е домакин на изложбата „Блясъкът на художественото наследство на Русия“, която   представя произведения от традиционна руска совалкова дантела и бродерия, изработени от студентите на Академията за традиционни изкуства в Санкт Петербург. Академията е първото и единствено държавно висше учебно заведение в Русия, което..

публикувано на 01.10.23 в 09:52