Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват изложба "Творчеството на арх. Боян Чинков в Асеновград"

В Цар-Симеоновата градина тази вечер се открива фотографската изложба "Модерни времена. Творчеството на арх. Боян Чинков в Асеновград".

Изложбата представя някои от неговите творби в Асеновград и е част от проект, финансиран от Национален фонд Култура по програма "Социално ангажирани изкуства 22". Експозицията е подготвена от Атанас Кендев и Станимашка фотографчийница.

Архитект Боян Чинков е знаково име в историята на пловдивската архитектура. Завършил през 1925 г. Висшето техническо училище в Берлин той започва частна архитектурна практика в Асеновград и построява над 100 сгради в района на Пловдив, Родопа планина и Тракия. 

Освен с архитектурното си творчество Боян Чинков е известен на пловдивчани с чувството си за хумор и политическите вицове, заради които е аресутван и осъден на затвор през 70-те години на миналия век. Освободен е след личната намеса на Шарл дьо Гол.

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 30.09. - 06.10.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 30 . 09. 2023г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Шарл Бодлер. Цветя на злото (ново издание) 232 стр., ок. 4а, Колибри, 2023. Александър Солженицин.  Кайсиево сладко. Разкази.  432 стр. , ок. 4А, Лист, 2023. Крис Павоун...

публикувано на 02.10.23 в 12:22

Изложбата "Архитектите рисуват" се открива в Пловдив

Днес архитектурната общност празнува Световния ден на архитектурата. По целия свят се провеждат събития и изложби, които да напомнят на хората колективната отговорност на архитектите за бъдещето на човешкото местообитание. В Пловдив събитията се организират от регионалната колегия на Камарата на архитектите в България. През деня в..

публикувано на 02.10.23 в 11:51

Петима стават майстори на карикатурата довечера

Петима карикатуристи от различни страни ще получат тази вечер званието “майстор” oт Международното биенале, което се провежда на всеки две години от началото на хилядолетието в Етнографския музей в Пловдив. Печелившите бяха отличени от жури сред 106 участници от 37 държави.  Двама от отличените със званието майстор са българи – Валери Александров..

обновено на 02.10.23 в 09:07

"Забранено за възрастни" в Смолян и областта

В Смолян и още 13 по-малки градове и села в областта започва дванайстото издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика "Забранено за възрастни". Той ще продължи до 5 октомври.  Представления ще изнесат 10 професионални театрални трупи от България и Турция. Те ще се играят на 20 различни сцени. „Забранено за..

публикувано на 02.10.23 в 07:03

Изложба в Калофер представя художествено наследство от Русия

До 8 октомври  Калофер е домакин на изложбата „Блясъкът на художественото наследство на Русия“, която   представя произведения от традиционна руска совалкова дантела и бродерия, изработени от студентите на Академията за традиционни изкуства в Санкт Петербург. Академията е първото и единствено държавно висше учебно заведение в Русия, което..

публикувано на 01.10.23 в 09:52