Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Арестувани са 9 души за пласиране на синтетичен хашиш на ученици

Девет души са арестувани за разпространение на синтетичен хашиш, след акция на ГДБОП и Окръжна прокуратура - Пловдив. На седем от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за търговия с наркотици. Всички задържани са на възраст от 20 до 34 години.

Организаторът е от Пловдив, без да има до момента осъждания за търговия с наркотични вещества. Останалите задържани от организираната престъпна група са познати лица на органите на реда, с множество регистрирани прояви. При ареста някои от тях оказват съпротива на полицаите. 

Заместник-директорът на ГД БОП Калин Литов каза, че е регистрирано мястото за смесване на наркотиците в Пловдив. Полицаите са претърсили 10 адреса. Хашишът се разпространява основно в Пловдив, Асеновград и Хасково, чрез реклами в интернет, като предаването е ставало по мобилна връзка. Литов подчерта, че наркодилърите са признали, че не употребяват този вид синтетична дрога.

Грам синтетичен хашиш е търгуван сред ученици за 50 лева. Наркотикът е особено опасен, защото води до тежка абстиненция и дори еднократна доза е с негативи за психиката. Той присъства в списък 1 на високорисковите наркотични вещества.

При акцията са били открити на различни места, близо 1 кг от синтетичния наркотик и марихуана. Хашишът е пристигал от Западна Европа и е познат като вид от новите психоактивни субстанции. По досъдебното производство са били извършени огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания от адреси, от автомобили, иззети са мобилни телефони, пари, електронна везна, вещи, които се използват за приготвяне на синтетичния хашиш – фунии, филтри, колби и др.

"Тази група е монополизирала пазара на синтетичен хашиш в региона", каза Емил Борисов, началник на отдел 11 в ГД БОП. Заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов каза, че са работили с ГД БОП съвместно два месеца. Задържани са 9 души, като в ареста остават само седем от тях. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Утре, 19 септември 2023 г., Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Обвинението касае период от началото на 2022 г. до днес.

Още от категорията

Три дни безплатни прегледи за рак на гърдата

Безплатни прегледи за рак на гърдата стартира във Втора клиника по хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Кампанията е под егидата и инициативата на началника на клиниката проф. д-р Ангел Учиков.   Желаещите да се прегледат, могат да заповядат на 25, 26 и 27 септември от 12:00 до 14:00 часа в кабинета на 11 ет. на бул. "Пещерско шосе"..

публикувано на 25.09.23 в 07:23

Откриват нов учебен корпус на Медицинския университет

С тържествена церемония днес ще бъде открита новата сграда на „Учебен корпус 2“ на Медицинския университет в Пловдив.  Седеметажният корпус на ул. „Любен Каравелов“ 26 е с разгърната застроена площ надземно е 7659 кв.метра. В него  са разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения. На всеки етаж има обособен кът за отдих.   В..

обновено на 25.09.23 в 07:17

Форум представя литературните връзки между Италия и България

Форумът  „Италия – България диалог между две култури“ се провежда днес и утре в Пловдив по повод Международния ден на европейските езици, днес и утре в Пловдив. Събитието акцентира на литертурните връзки между двете страни и се  провежда под патронажа на почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо.  Началото е днес със  среща на..

публикувано на 25.09.23 в 06:52

Гостува инициативата „Четем - разгръщаме светове“

Пловдив е домакин на инициативата „Четем - разгръщаме светове“ , част от едноименната национална кампания, която има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст. Кампанията е в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Организатори са книжарници „Портокал“ (Orange) в..

обновено на 24.09.23 в 18:45

ПП-ДБ представят кандидата си за кмет на Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив на ”Продължаваме Промяната" - “Демократична България” ще бъде обявен официално днес.   Ще бъдат представени и кандидатите за районни кметове в града. Това ще стане в Епископска базилика на Филипопол, началото е в 17 часа. Номинацията на коалицията е проф. д-р Ивайло Старибратов, бивш директор на Математическата..

обновено на 24.09.23 в 10:07