Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрираната къща "Павлити" става Център за изкуства

| обновено на 19.09.23 в 16:03 | Репортаж

Център за изкуства ще има в къща "Павлити" в Стария град. След нейната реставрация за 230 000 лева, амбицията на общината е до една година да се открият творчески класове и изложби в двата етажа на Синята къща. 

Къщата е богато изрисувана, на бял фон с ултрамарин, има и 4 възстановени колони пред входа. Ремонтирани са и двата етажа.

Кметът Здравко Димитров съобщи, че започва ремонт и на Данчовата къща, в съседство. Сключен е договорът и до два месеца се очаква ремонт на фасадата. Там ще бъде отворено първото общинско кафене в Стария Пловдив. 

"Редно е всички къщи в Стария град да изглеждат така. Не сме спрели да работим от началото на мандата. Голямата, Малката базилика, Източната порта в момента се работи до Небет тепе. Археология има много в Пловдив. Бяхме си поставили да го направим като открит музей", каза Здравко Димитров. До края на годината ще приключи ремонтът и на втората база на Етнографския музей.


Преди тази реставрация на Синята къща е имало ремонт през далечната 1982 г., същите реставратори направиха изографисването и през тази година. Инж. Константин Константинов, управител на фирмата изпълнител каза, че най-голямото предизвикателство е било да формира екип от хора, които разбират от тази дейност. По проекта работиха Елена Кривошиева, Иван Анастасов и Сава Костадинов.

Открита бе и изложбата с пиана от фонда на Старинен Пловдив, под надслова  "Пианото в Пловдивската възрожденска къща, елегантният и изтънчен полъх от Европа!"


Къща „Павлити“ е строена около 1849-1850 година и е била собственост на Георги Павлити (Политоглу), който е  от Пещера. 


Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация.


Възрожденска къща „Павлити“ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43