Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на фестивала „Тракийски мистерии“

| обновено на 29.09.23 в 16:26


Какви ще са "Тракийски мистерии" на 30 септември в Пловдив, научаваме от разговора с Пламен Иванов, изпълнителен директор на фестивала и Диляна Ангелова, която представя дигитални платна на Античния театър, преди спектакъла "Тракийска мистерийна драма". 

Фестивал „Тракийски Мистерии“ се провежда на емблематични за древната история по нашите земи места, където руините оживяват със спектакъл.

"Живата комуникация и съпреживяване чрез различните фестивални формати – шествия, изложби, творчески ателиета, лекции, интерактивни срещи с древността и модерния прочит на тракийското наследство, ще ни потопят в реалността на Древна Тракия и бита на нашите предци", пишат организаторите.

Програмата на фестивала включва:

Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма" - 30.09.2023, 21:00 ч. в Античния театър Пловдив

Изложба „Тракийски Мистерии" - за поредна година дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика. 30.09.2023, 14:30 ч. в Античния театър Пловдив

Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация „Родов Завет“ и Сдружение „Академия Орфика“. 30.09.2023, 16:00 ч. в Античен Римски Стадион, Пловдив

- След лекцията ще започне Фестивалното Шествие /начало 17:30ч./ към Античния театър.

- Тракийски ателиета, 30.09.2023 г., 18:00 ч. в Античния театър Пловдив - уникалните по рода си ателиета и уъркшопи за тракийския бит и култура запознават участниците с разбирането на траките за техния бит, потапяйки ги в уникална антична атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл: мистерията на българския обреден хляб, мистерията на тракийската одежда  и мистерията на оброчните глинени плочки 

Радио Пловдив е медиен партньор на събитието.

Още от категорията

Сули Сеферов с юбилейна изложба в галерия „Артистика“

На 8 декември, художникът Сули Сеферов отбелязва своя 80 годишен юбилей, с изложба в галерия „Артистика“ - „Сули Сеферов и приятели. Юбилейна изложба“. Тодор Тодоров, Евгений Кузманов и поетесата Кети Бозукова са част от събитието. Откриването на изложбата е този петък, от 18.00 часа. Името на Сули Сеферов започва да се чува още от..

обновено на 05.12.23 в 14:26

Има огромен отлив от професиите в културния сектор

Протестите на работещите в сферата на културата през ноември не дадоха резултат и утре, на 6 декември те отново ще настояват за по-добро финансиране.  Този път надсловът е " Народ без култура е народ без бъдеще !", говорим с  Борис Кучков , председател на синдикалната организация към КНСБ в Държавна опера-Пловдив.  Изпълнителят каза, че са готови..

публикувано на 05.12.23 в 10:23

Връчват наградите от конкурса "Плакат - Костадин Отонов"

Тържествената церемония по награждаване на премираните участници в VI-тия Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ ще се проведе днес в Дома на културата "Борис Христов".   Там ще бъде открита и изложбата „Държава. Право. Личност“ с конкурсните плакати на ученици от училищата по изкуства към Министерство на културата. Обявиха..

публикувано на 05.12.23 в 07:00

Пловдивските художници представят традиционната годишна изложба

Традиционната годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници ще бъде открита в зала „2019“ на ул „Гладстон“ 32. Инициативата е отворена за участието на всеки от членовете на дружеството, който твори в областите живопис, графика, скулптура и N форми.  Малко преди официалното откриване петчленно жури ще определи тазгодишните..

публикувано на 05.12.23 в 06:49
Николай Илчевски

Николай Илчевски представи книгата си "55 приказки, които..."

 Отново се срещаме с писателя Николай Илчевски и чудесният повод за това е неговата нова книга. Точно преди Коледа той  е готов със своя дар от фантазии, който носи заглавието "55 приказки, които...".   Преди 30 години, под псевдонима Уилям Джоук Бари, Илчевски издаде една тънка жълта книжка. Тя се наричаше  "10 приказки, които разтърсиха света"..

публикувано на 04.12.23 в 15:54