Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С есенното равноденствие идва есента

На 6 месеца - през март и септември, денонощието се дели наполовина

Днес в 09:50 ч. настъпва есенното равноденствие. То възвестява настъпването на есента в Северното полукълбо, а в Южното - на пролетта.

На всеки шест месеца - през март и през септември, астрономическото равноденствие прави деня и нощта приблизително равни по продължителност, като денят винаги е малко по-дълъг (с колко точно зависи от географската ширина). Това ни дава около 12 часа дневна светлина и 12 часа нощ.

Равноденствията настъпват, когато Слънцето прекосява небесния екватор, преминавайки например от южната в северната небесна полусфера на датата на пролетното равноденствие – около 20 март, което е начало на астрономическата пролет за Северното полукълбо на Земята. През септември се случва обратното – Слънцето се връща от северното в южното звездно небе на датата на есенното равноденствие, което бележи началото на есента за нашето полукълбо.

Тази година есенното равноденствие настъпва не на 22-ри септември, както е обичайно. Причината за това е, че следващата 2024 г. е високосна. През тази година началото на годишните сезони зъкаснява с около 18 часа, тъй като от тази и от предните три години са се натрупали остатъци от близо 6 часа. Отчитането на високосната дата 29 февруари догодина ще компенсира натрупаните остатъци. Затова през 2024 г. астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 ч. – близо 18 часа по-рано.

Слънчево и горещо ще е времето в първия ден на есента у нас. 

Ще бъде слънчево, след обяд в равнините горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър с южна компонента.  Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски ще останат по морския бряг, в Пловдив около 36°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра около 20°.

В неделя над източната половина от страната ще се задържи слънчево и горещо с температури на места до 33°-35°. В Западна България на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса. През първата половина от новата седмица ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над южната половина от страната, но почти без валежи.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34