Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гостува инициативата „Четем - разгръщаме светове“

| обновено на 24.09.23 в 18:45

Пловдив е домакин на инициативата „Четем - разгръщаме светове“, част от едноименната национална кампания, която има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст. Кампанията е в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Организатори са книжарници „Портокал“ (Orange) в партньорство с фондация „Детски книги“.

В Orange Пловдив Център на ул. „Княз Александър I“ №31, от 17 часа, жителите и гостите на града могат да се информират за ползите от четенето на книги, и как те помагат на подрастващите да развиват своите знания и умения. На място ще присъства Вал Стоева - основател на фондация „Детски книги“, която ще обясни на родителите как да избират подходящите книги за своите деца и по какъв начин влияят на съзнанието различните книги.

"Оказва се, че е много важно, всички деца да бъдят подкрепяни и да развиват своята функционална грамотност. Умението да извличаш и анализираш информация от различни източници, и да вземаш адекватни решения, влияе не само на теб самия като индивид, но и на средата, в която живееш. Процентът на функционално неграмотни се увеличава леко, което е съвсем нормално, защото технологиите изместват начина, по който четем. Тук не става въпрос за четене от хартия или четене от екран, а за четенето като умение да извличаме информация. Устройствата са направени така, че да задържат вниманието ни, да ни карат да плъзгаме поглед по екрана, да искаме незабавно удовлетворение или да следваме линковете, които постоянно излизат. Това поставя книгите и четенето в една много неравностойна позиция, което влияе пряко върху функционалната грамотност на децата и ги прави много по-неконцентрирани, което е важно когато четем, защото четенето е безкрайно сложен когнитивен процес", казва Вал Стоева. 

Инициативата има и допълнителна цел – 10% от продажбата на всяка книга от списък с над 500 детски заглавия ще бъдат дарени за подкрепа на дейностите на фондация „Детски книги“.

Интервюто с Вал Стоева, за предаването "Шейкър", чуйте в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е локализиран, каза областният управител Валентина Кайтазова.  През цялата нощ противопожарни екипи заедно с тежка техника са били на терен, за да се използват по-хладното време за овладяването на отделните огнища и прокарването на просеки.  По първоначални данни над 1000 декара смесена гора е напълно опожарена.  Тази сутрин..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17