Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кандидатите, които се явяват за пореден път, печелят подкрепа

Важният въпрос на тримата основни кандидати за кмет на Пловдив: "Кой от нас няма да отиде на втори тур?"

Димитър Аврамов
Снимка: БГНЕС

Плавно навлизаме в дните с политика, обещания и застраховки - кой какво ще направи за нас, избирателите. Пловдив обичайно привлича много кандидати да управляват града, десетки и този път ще са тези, които ще се запишат, а малцина от тях ще разпознаваме.

На 25 септември, ден преди ОИК да спре да събира желаещите да участват в местните избори на 29 октомври, анализ на предстартовото броене при партиите правим с политолога Димитър Аврамов

Политологът каза, че всеки от кандидатите за кмет на Пловдив трябва да направи стъпка номер 1, да убеди избирателите, най - близки до него, или тези на партията и коалицията, която го подкрепя - да му дадат вота си. 

"В изборната нощ става ясно, че много от избирателите на дадена партия подкрепят листата за общински съветници, но не и кандидат-кмета. Той в много случаи получава от 70 до 90% от гласовете за партията си", посочи Димитър Аврамов. Според него това е интересен индикатор доколко кандидатът на партията успява да се идентифицира на ниво идеи с избирателите.

"Костадин Димитров е познат на хората, които харесват ГЕРБ, той е районен кмет, не смятам, че ще има проблем с идентификацията вътре в партията", посочи Аврамов. По думите му това е ней-рейтинговата фигура на ГЕРБ в Пловдив.

Политологът каза, че най-важната задача на Костадин Димитров е да убеди другите избиратели, които гласуват, извън тези от ГЕРБ.

"Можем да споменем много кандидати, но не можем да прогнозираме какво очаква тези от тях, без солидна партия зад гърба си", каза още политологът. 

По думите му кандидатурата на Славчо Атанасов сочи, че той е популярна фигура, има личен рейтинг и това, което му престои е да убеди хората, че е първи избор. Дани Каназирева има възможност да я видим в листите, ще трябва да изчакаме ден, каза Димитър Аврамов.

Аврамов отказа да посочи балотажа, който е най-вероятен за Пловдив. Той смята, че на старта всички кандидати имат равен шанс.
Още от категорията

Близо една трета от избирателите на Карлово гласуват на балотажа

Спокойно протича денят на балотажа в община Карлово. До момента няма сериозни нарушения на вота. В 1 секция в град Карлово машина е дефектирала и са дадени указания гласуването да продължи на хартия.  Към 15.30 ч.избирателната активност в община Карлово на балотажа е 30,3%, като спрямо същото време на първи тур е била 39 %. До момента не са..

обновено на 05.11.23 в 20:31

Над 36% е активността на изборите в община Стамболийски

В община Стамболийски днес гласуват за общински кмет. За гласовете на избирателите се борят кандидатът на местната коалиция „Алтернатива на гражданите “ Петър Неделев, който получи 49,06% подкрепа на първия тур и настоящият кмет от ГЕРБ Георги Мараджиев с 41,09 подкрепа миналата неделя. Към 16 часа изборният процес протича нормално като активността..

публикувано на 05.11.23 в 15:46

Областният управител гласува за по-добро бъдеще на Пловдив

Областният управител Илия Зюмбилев гласува на втория тур на местните избори в Пловдив и призова гражданите от областта да излязат и да дадат своя вот. „Гласувайте и изберете кметове, които да работят за своите граждани, с апатия няма да постигнем по-добро бъдеще за нашите общини и населениместа“, заяви Зюмбилев, след като пусна своите бюлетини за кмет..

публикувано на 05.11.23 в 14:26

Пристигнаха бюлетините за балотажите в Пловдивска област

886 800 е общият брой на хартиените бюлетини, с които ще се гласува на втория тур на изборите в Пловдивска област в неделя, съобщи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. Те пристигнаха сутринта  под полицейска охрана от печатницата в Областна администрация и с протоколи веднага бяха предадени на представителите на Общинските..

публикувано на 03.11.23 в 12:06

Бюлетините за балотажа пристигнаха в Пазарджик

Над 160 000 бюлетини за втори тур на местните избори бяха доставени днес пред Областна администрация в Пазарджик. Упълномощени представители на Областния управител и на 12-те Общински избирателни комисии получиха бюлетините от печатницата в София заедно с други изборни книжа и консумативи.  При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани..

публикувано на 02.11.23 в 14:49