Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

И на тези избори в Пловдив въпросът е кой отива на балотаж

В Пловдив водещите политически формации играят с най- доброто си в момента, коментира предстоящата битка в местната власт журналистът Антон Баев. Това се отнася и за ГЕРБ - СДС с Костадин Димитров, и за Славчо Атанасов, зад когото се обединиха наколко партии, и за ПП - ДБ и предложеният от тях проф. Ивайло Старибратов.

Антон Баев коментира последната, станала известна номинация - тази на Костадин Димитров като логична. Димитров е с най- много номинации в ГЕРБ, той е много популярен е единственият кандидат, който на миналите избори спечели още на първи тур вота в район „Тракия“.

Тримата водещи засега кандидати за общински кмет имат своя управленски, административен опит, а и политически опит. Много ще е интересна обаче битката за шестте районни кметства, където непознатите лица са повече.

Но основната загадка на тези  избори е, кои двама отиват на балотаж. В този смисъл може а се предположи от сега, че всеки ще си е „сложил тенекия“, за да си осигури подкрепа за втори тур. Много е интересно и останалите, освен фаворитите, откъде ще отцепят гласове, прогнозира журналистът.  

Ще е в сферата на чудото някой от тях да стигне до балотаж, но всичко е въпрос на кампания и един грешен ход може да реши нещата.

Важно е кой към кого и с какво ще е обърне към хората. Според него Славчо Атанасов се обръща към носталгичния вот, проф. Старибратов към по- младите хора, дигиталното поколение и бизнеса, Костадин Димитров  - и като спортист  - се подкрепя от емблематични лица от спорта.

Кампанията, поне на лидиращите кандидати, се очрертава да е толерантна, най- малко заради балотажа, каза още Антон Баев. Той допусна , че от страна на по- малките кандидати е възможно и по - агресивно говорене, защото битката не е само за кмет, но и за места в Общинския съвет.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Близо една трета от избирателите на Карлово гласуват на балотажа

Спокойно протича денят на балотажа в община Карлово. До момента няма сериозни нарушения на вота. В 1 секция в град Карлово машина е дефектирала и са дадени указания гласуването да продължи на хартия.  Към 15.30 ч.избирателната активност в община Карлово на балотажа е 30,3%, като спрямо същото време на първи тур е била 39 %. До момента не са..

обновено на 05.11.23 в 20:31

Над 36% е активността на изборите в община Стамболийски

В община Стамболийски днес гласуват за общински кмет. За гласовете на избирателите се борят кандидатът на местната коалиция „Алтернатива на гражданите “ Петър Неделев, който получи 49,06% подкрепа на първия тур и настоящият кмет от ГЕРБ Георги Мараджиев с 41,09 подкрепа миналата неделя. Към 16 часа изборният процес протича нормално като активността..

публикувано на 05.11.23 в 15:46

Областният управител гласува за по-добро бъдеще на Пловдив

Областният управител Илия Зюмбилев гласува на втория тур на местните избори в Пловдив и призова гражданите от областта да излязат и да дадат своя вот. „Гласувайте и изберете кметове, които да работят за своите граждани, с апатия няма да постигнем по-добро бъдеще за нашите общини и населениместа“, заяви Зюмбилев, след като пусна своите бюлетини за кмет..

публикувано на 05.11.23 в 14:26

Пристигнаха бюлетините за балотажите в Пловдивска област

886 800 е общият брой на хартиените бюлетини, с които ще се гласува на втория тур на изборите в Пловдивска област в неделя, съобщи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. Те пристигнаха сутринта  под полицейска охрана от печатницата в Областна администрация и с протоколи веднага бяха предадени на представителите на Общинските..

публикувано на 03.11.23 в 12:06

Бюлетините за балотажа пристигнаха в Пазарджик

Над 160 000 бюлетини за втори тур на местните избори бяха доставени днес пред Областна администрация в Пазарджик. Упълномощени представители на Областния управител и на 12-те Общински избирателни комисии получиха бюлетините от печатницата в София заедно с други изборни книжа и консумативи.  При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани..

публикувано на 02.11.23 в 14:49