Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галерията" събира изкуство и история

Ново артистично пространство с името „Галерията“ отваря врати на 30-ти септември в сградата на Ефория „Зограф“  в южната  страна на Пешеходния мост. В сданието се помещават 20-ина ателиета, чиито обитатели художници ще се изявяват с изложби в новата сграда, строена през 30-те години на миналия век.

В деня на откриването от 11 до 17 ч.ще бъдат отворени ателиетата, в които зрителите ще могат да надникнат в творческия процес на художниците. Откриването на „Галерията“ е от 18 ч., а от 20.30 ч. Иван Костолов и Красимир Костов ще изнесат концерт във вътрешния двор на сградата.

Сградата в която се помещава новообособеното пространство на ГАЛЕРИЯТА / GALERIATA носи със себе си многопластова история. Построена е още през 1931 г. и е ползвана основно като доходно здание, но е приютявала и пострадали от Чирпанското земетресение, в нея се помещавал метох, действала е и е позната дълги години като Окръжната болница на Пловдив.

Зданието е собственост на Ефория “Зограф”, имаща за цел да подпомага славянобългарския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф” и скита „Достойно есть”. на Зографският манастир. В самата сграда може да се посети и параклисът „Св. Цар Борис Покръстител”, където може да се види и икона от Цанко Лавренов, копие на иконата „Св. Георги Победоносец”, рисувана по време на посещението му в Зографския манастир (1936 г).
В наши дни сградата е обитавана от над 20 независими визуални артисти, като създават културна динамика важна за пловдивчани. А с общи усилия мястото постепенно добива все повече разпознаваемост като своеобразен хъб за художествена дейност.

"Изградилата се атмосфера и диалогът между художниците генерира, съвсем естествено много идеи, които намират своята реализация, като първи пример за това е именно създаването на най-новото независимо художествено пространство ГАЛЕРИЯТА / GALERIATA, като важно обединяващо място част от художествения живот в сградата, и стремящо се да бъде активна точка на културната карта на гр. Пловдив и страната. Благодарим сърдечно за цялостната подкрепа на Отец Ангел и ръководството на Ефория “Зограф!", казват инициаторите на арт проекта.
Интервю - звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13