Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Антични тракийски мистерии обсебват Пловдив днес

Фестивалът "Тракийски мистерии" започва в Пловдив

Събитието се провежда на емблематични за древната история по нашите земи места, където руините оживяват със спектакъл.

"Живата комуникация и съпреживяване чрез различните фестивални формати – шествия, изложби, творчески ателиета, лекции, интерактивни срещи с древността и модерния прочит на тракийското наследство, ще ни потопят в реалността на Древна Тракия и бита на нашите предци", пишат организаторите.

Програмата на фестивала включва:

Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма" - 30.09.2023, 21:00 ч. в Античния театър Пловдив

Изложба „Тракийски Мистерии" - за поредна година дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика. 30.09.2023, 14:30 ч. в Античния театър Пловдив

Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация „Родов Завет“ и Сдружение „Академия Орфика“. 30.09.2023, 16:00 ч. в Античен Римски Стадион, Пловдив

След лекцията ще започне Фестивалното Шествие /начало 17:30ч./ към Античния театър.

Тракийски ателиета, 30.09.2023 г., 18:00 ч. в Античния театър Пловдив - уникалните по рода си ателиета и "уъркшопи" за тракийския бит и култура запознават участниците с разбирането на траките за техния бит, потапяйки ги в уникална антична атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл: мистерията на българския обреден хляб, мистерията на тракийската одежда  и мистерията на оброчните глинени плочки

Радио Пловдив е медиен партньор на събитието.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Още от категорията

Пловдив отбелязва с конференция Деня на доброволеца

С конфренцията “Цветовете на доброволчеството“  Асоциация „Голям брат, голяма сестра - България“ отбелязва Международния ден на доброволеца в Пловдив. Форумът поставя акцент върху извършеното национално представително проучване за нагласите към доброволчеството в България, което протече в две фази – организиране на фокус групи в страната и..

публикувано на 05.12.23 в 07:21

В Стария град започват празниците на светлината и надеждата

Със запалването на светлините на коледното дърво  на площад "Атанас Кръстев" – Лапидариума  започва традиционният празничен форум "Светлина и надежда в Стария град". Събитието се осъществява съвместно с представители на различните етноси и общности в Пловдив и  символизира вярата, добротата, надеждата и толерантността. Музикални домакини на..

публикувано на 05.12.23 в 06:39

Радио Пловдив е домакин на фестивал на компютърната музика

XXII-рият Международен форум- фестивал  „ Вселената на компютърната музика 2023” започва на 05.12.2023г. в Първо студио на Радио Пловдив. Музикалното събитие ще продължи три дни, като всяка вечер от 19.00 до 20.00 часа концертите ще бъдат излъчвани по Радио Пловдив. Стартирал като национален през 1989 година фестивалът, обединяващ творците..

обновено на 05.12.23 в 06:22

От утре нов превозвач ще вози жителите на Родопската яка до Пловдив (Обновена!)

Кметът на Родопи Павел Михайлов съобщи, че е подписан договор за обществен превоз на пътници за Цалапица, Златитрап, Брестовица, Оризари, Бойково, Дедово, Ситово, Лилково и Скобелево. Новият превозвач е  консорциумът  ДАЗД "Марица Изток 2018".  Новата фирма – изпълнител ще започне със стартови разписания по утвърдената маршрутна схема още..

обновено на 04.12.23 в 19:30

Хулиган сътвори екшън с колата си пред бар и спря във витрина

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 43-годишен мъж, вилнял с автомобила си пред пловдивска дискотека тази нощ. Около 4 часа мъжът бил в дискотеката със своя приятелка. Скарал се с друг посетител на заведението и охранителите го помолили да го напусне. Той отказал и те го извели навън.  Клиентът започнал да ги обижда, а след това..

публикувано на 04.12.23 в 17:10