Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три от децата, консумирали дюнери в Розино, са в по-тежко състояние

| обновено на 03.10.23 в 12:59
Снимка: Pixabay

12 от децата, получили хранително отравяне от дюнери в Розино, остават за лечение в инфекциозното отделение на карловската болница МБАЛ „Д-р Киро Попов“, съобщи управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков

Трима от малките пациенти са с в по-сложно състояние - едно от децата е силно обезводнено, други две са с висока температура. Състоянието им се стабилизира, няма опасност за живота им, каза още д-р Обрейков и допълни, че очаква да се възстановят за няколко дни.  По думите му през спешното отделение на карловската болница са преминали общо 35 деца, консумирали дюнери.  
Пет от тях са насочени към инфекциозната клиника в Пловдив, а останалите са освободени за домашно лечение. 

Постъпилите в инфекциозната клиника на пловдивската болница "Свети Георги" са на възраст между 7 и 11 години. Вчера са били силно обезводнени, но се вече се отчита значително подобрение в състоянието им, съобщиха от болницата. Предстои да им бъдат взети проби, а резултатите от микробиологичните изследвания се очакват до два-три дни. Според лекарите най-вероятно става дума за заразяване със стафилокова бактерия или норовирус, ако е вирусна инфекция. 

Децата от Розино вече са в добро общо състояние, съобщи д-р Милена Панайотова от дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Пловдив.  Тя каза още, че децата са консумирали закуски, закупени от родителите им преди да се качат на училищния автобус в Розино. 

Обектът се е намирал в ромската махала на село Розино, до мястото, където ги взимал автобусът. Няколко часа, след като са ги изяли, са получили стомашно-чревни оплаквания - болки в корема, повръщане, а по-късно и разстройство. 

Агенцията за  безопасност на храните откри нарушения в павилиона, от който са закупени дюнерите, предизвикали интоксикация и обектът е запечатан.  Взети са проби. Задържан за 24 часа е собственикът на павилиона за дюнери, който е работил там сам.


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен

Млад шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив. Млад шофьор загина след удар на БМВ-то му в стълб на бул. Коматевско шосе снощи в Пловдив. Сигналът за тежката катастрофа е подаден на тел. 112 около 22 ч.  Към местопроизшествието са насочени екипи на спешна помощ, полицията и пожарната. Със специализирана техника от..

обновено на 28.08.24 в 08:11

Сред изключените от ДПС са и областните председатели на Пловдив и Пазарджик

Делян Пеевски определи изключването си от ДПС като противоуставно. " Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите...

публикувано на 28.08.24 в 08:10

Младежът с дрога за 150 000 лв остава в ареста

Младежът, хванат с почти 5 кг. наркотик на пазарна стойност около 150 хиляди лева, остава в ареста – реши Пловдивският Окръжен съд.  24-годишният Костадин Генчев бе заловен след наблюдение при полицейска акция на 24 август. Крупното количество синтетичен канабиноид бе открит след обиск на жилището му.   Стоката е била пакетирана и разпределена за..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

ОДК организира курсове по български език за украинчета

Общински детски комплекс в Пловдив организира курсове подготвителни курсове по български език за деца от Украйна. Обучението е по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН и е подкрепено от Министерството на образованието и науката. Курсовете са 60 учебни часа и целят да подготвят децата от Украйна за старта на новата учебна..

публикувано на 27.08.24 в 14:37

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

обновено на 27.08.24 в 12:18