Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригинали на Анри дьо Тулуз-Лотрек гостуват в Перущица

Оригинални произведения на Анри дьо Тулуз-Лотрек, един от най-известните френски художници, ще бъдат експонирани в Перущица на 20 октомври. Те ще бъдат подредени в картинната галерия на Дановото училище, а експонатите са от частна колекция „KESAURI“.

Миналия декември в перущенската галерия гостуваха оригинали и на друг световно известен художник – Салвадор Дали.

Експозицията в Дановото училище включва 47 рядко излагани оригинални литографски отпечатъци, внимателно подбрани заради качеството им на реализация от самия велик майстор,както и 7 експоната, свързани с личността на Ивет Гилбер - любим модел на автора. Всички литографски камъни са гравирани от самия Тулуз-Лотрек, посочват от Историческия музей в Перущица. 

Същите произведения присъстват в колекциите на най-големите музеи в света като Музей на модерното изкуство и Метрополитен музей на изкуството в Ню Йорк, САЩ, Австралийска национална галерия в Канбера, Национален музей, Амстердам и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 3 февруари 2024 г.

Тулуз-Лотрек е представител на постимпресионизма.Роден е в замъка Боск в Алби, Франция, като родителите му са потомци на стари аристократични фамилии. Чичото на Тулуз-Лотрек е първият човек, който привлича вниманието му към рисуването, а само на 8-годишна възраст постъпва в лицея „Фонтенас“.

Тулуз-Лотрек страда от мистериозно заболяване на костите, но това не пречи на развитието на неговия талант.

След като завършва лицея „Фонтенас“ през 1881г., се отдава изцяло на живописта. Трайно се установява в парижкия квартал Монмартър, където е силно увлечен от популярните заведения в тази част на френската столица. Тулуз-Лотрек е приятел със съдържателя на кабаре „Мирлитон“ - Аристид Брион, и именно това е причината основните сюжети на творбите му да са кабаретата и техните посетители.

Сприятелява се и с Винсент ван Гог и Едгар Дега.

Тулуз-Лотрек успява да създаде приблизително 600 картини, от които 330 литографии, 31 плаката, 9 гравюри, 3 монотипии, хиляди рисунки и скици през своята кариера.

На 20 август 1901г. получава паралитичен удар и умира на 9 септември същата година на 37-годишна възраст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31