Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив дава зелена светлина за донорството и трансплантациите

| обновено на 07.10.23 в 10:28

Домът на културата „Борис Христов“ ще бъде осветен тази вечер със зелена светлина. Така Пловдив става един от 19- те български градове, в които в един и същи час от 19.15 до 20.15 часа ще бъде отбелязан Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки.

Мотото на инициативата тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

849 български граждани очкават трансплатация. От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Освен това са извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.


По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17