Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аграрния университет стартира Седмица на биоикономиката

| обновено на 09.10.23 в 16:08


От днес до 13 октомври ще се проведат работни сесии и обучителни модули за преподаватели и студенти по научните проекти в областта на биоикономиката, по които висшето училище е партньор. 

Предстои учредяването на първия хъб за биоикономика в България и на Център за иновативни образователни технологии.  В рамките на седмицата премиерът Николай Денков ще открие първата у нас Регионална иновативна долина, която е една от 100-те в ЕС. 

Целта й е да се помогне на малките и средни предприятия да установят връзка между научните изследвания, иновациите и бизнеса и така да се насърчи предприемачеството и развитието на регионите. 

"Седмицата на биоикономиката е уникална инициатива, която взаимствахме от държави като Ирландия, Нидерландия, Италия, заедно с които работим по съвместен проект "Европейски научни мрежи", разказа пред Радио Пловдив проф. Владислав Попов, заместник-ректор по научната и проектна дейност на АУ.

Той подчерта, че 14 инициативи има Аграрният университет от около 3 години, но главното е да успеем да сме лидер в биоикономиката. "Това са всички сектори на икономиката, които използват биологични ресурси - растения, животни, микроорганизми. 

Пловдив е традиционен район за развитие на агрохранителните системи, хранително-вкусова промишленост, производство на вино и др., посочи зам.-ректорът.

"В 9.30 ч. е учредителното събрание на този първи по рода си хъб за биоикономика. В него ще влизат представители както на общини, така и на научни формирования, на неправителствени организации, "Тракия икономическа зона. Това ще бъде регионална платформа за икономически иновации и работа с бизнеса", обясни проф. Попов. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с проф. Владислав Попов е в прикачения файл. 

Що е то иновационна долина за биоикономика и имали потенциал това да се получи тук?

Преди само сто години почти всичко произвеждано в България е било „био“.  Днес се борим в природата да няма отпадъци.  Така наречената „биоикономика“ в момента има оборот около две хиляди  милиарда евро  – коментира  икономистът проф. Боян Дуранкев, специалист по маркетинг и стратегическо планиране.

ООН дефинира като „Устойчиво използване на биологични ресурси"   В ЕС означава икономика, която използва екологични ресурси от земята и морето, както и отпадъци, включитено и за производство на енергия.

До 2025 г. по програмата „Хоризонт 2020“  ще бъдат усвоени над 40 милиарда евро. Но това  ще става на състезателен приннцип, съревнование на конкурентни идеи и проекти. Ако ние успеем да усвоим поне 100 милиона от тези фондове, ще сме се справили добре.

Това означава един  цялостен, дългосрочен преход на българската икономика към принципите на устойчиво развитие.  Не само да се пререже лентичката, но и да се премине по същество – пълно екологично събиране на отпадъците и затворен  цикъл на преработка.

Пловдив може да бъде пионер в тази конкурентна икономика, убеден е проф. Боян Дуранкев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36