Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" атакува едно разединено общество

| обновено на 10.10.23 в 15:52
Татяна Дронзина
Снимка: Личен архив


"От 2 години израелското общество е силно разединено заради фигурата на Бениамин Нетаняху и вероятно това е едно от основанията "Хамас" да предприеме тази атака-слабостта на на израелското общество", коментира политологът проф. Татяна Дронзина.

Според нея Израел едва ли ще преговаря преди да проведе мащабна операция срещу терористичната организация. От военния конфликт, според нея най-много ще загубят палестинците-като брой жертви и ранени и като разрушения на инфраструктура.
По повод взетите от "Хамас" израелски заложници проф. Дронзина каза:
"Сигурно сте забелязали, че в Израел човешкият живот струва много скъпо и те се грижат и безпокоят един за друг може би много повече, отколкото ние правим това в Европа или да речем в западния свят. Вероятно ще има някакви преговори за заложниците, въпреки че опитите досега бяха официално отречени".
Татяна Дронзина отбеляза също значителната промена в структурата на "Хамас" в последните години:
"Имайте предвид, че "Хамас" не е този "Хамас", който ние познаваме отпреди десетилетия. За тази война той обучи 4 военни съединения, които повече приличат на американски рейнджъри, отколкото на нещо друго".
Въпреки това, според политолога, няма съмнение, че военното превъзходство е на страната на Израел. Изходът от конфликта, според проф. Дронзина, ще дойде в резултат от международни преговори.
По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

Ще преговаряме за програма с ясни срокове за изпълнение

Какъв е шансът мандатоносителят "Има такъв народ" да реализира получения трети мандат за съставяне на правителство правителство в раздробения и конфронтиран 50-ти парламент? Според депутата от ИТН Станислав Балабанов, той и неговите колеги искат да се случи нещо за българското общество и то - хубаво.  "Дали това може да стане, е въпрос на лична..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44