Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив премиерът обеща подкрепа за бизнеса и науката

| обновено на 14.10.23 в 07:51




"Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени. Няма нищо съдържателно от гледна точка на икономиката или енергетиката", така премиерът Николай Денков коментира в Пловдив вота на недоверие на тема енергетиката, който ще се гласува следобед. 

Той подчерта още, че хората имат основания да са притеснени, но тези страхове са провокирани от политици, които си правят агитация за местните изборит. От думите му стана ясно, че не се притеснява, ако този вот на недоверие не мине и БСП поиска нов. Денков добави, че ако има групи от българи, желаещи да напуснат Израел, ще бъде осигурен полет в първия безопасен момент. 

Премиерът откри в Пловдив най-модерния научен център по Растителна Системна Биология и Биотехнология Проектът "ПлантаСИСТ“ е на стойност 15 млн. евро, които са осигурени от европейската програма "Хоризонт 2020". Идеята е научни изследвания да бъдат приложени на практика и да се създадат нови по-устойчиви сортове. От година оранжерията в Центъра прави опити върху домати и чушки, като резултатите са положени. Освен европейското финансиране държавата също помогна с инвестиция в размер на 30 млн. лева в сгради и оборудване. Теренът за сграда е дарение от общината

По- рано министър-председателят акад. Николай Денков направи първа копка на завод за преработка на билки край Пловдив. Инвестицията е за милиони долари и е инициатива на двама българи, които живеят в Америка от над 20 години. Те са от Гоце Делчев, но след проучване решават, че именно в  района на Пловдив ще развият бизнес с хранителни добавки на основата на български билки. Предстои да бъдат разкрити минум 20 работни места. Премиерът посети и първото предприятие в страната, което заменя отоплението на газ с термопомпа и  разговаря със собственици и мениджъри от различни  компании в "Тракия икономическа зона". 

На срещата местният бизнес постави основните проблеми в района, свързани най-вече с инфраструктурата, започналите и продължаващи ремонти в целия град, който затрудняват изключително трафика както в града, така и при входните и изходни пътни артерии. Собствениците на над 20 компании от региона, които присъстваха на срещата, поставиха въпроса за кадрите и нуждата от квалифицирана работна ръка, включително и чужда. По време на разговара с акад. Денков са обсъдени и важните вътрешно политически теми, шансовете ни да влезем в Шенген както и усложнената международна обстанвка.

 От своя страна премиерът е поел ангажимент правителството да съдейства за решаване на най-наболелите проблеми на местния бизнес, включително ремонтите на Околовръстното и Голямоконарско шосе. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48