Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се подготвя за прокси война

| Интервю
Искрен Иванов
Снимка: Иван Русланов, БНР

,,Израел се закани да изтрие ’’Хамас’’ от лицето на земята’’, това беше най-важното изречение от изминалия ден, а днес не се знае каква е новата заплаха, която тегне над този въоръжен конфликт.

В предаването ’’Точно днес’’ разговаряме с политолога доц. Искрен Иванов започва ли нова продължителна война в Близкия изток и ще се намесят ли и други сили.

 ,,На този етап единственото, което знаем със сигурност е, че предстои  прокси война в Ивицата Газа, като вече стана ясно, че Израелското командване е задействало военната си доктрина.Това е е една от основните отбранителни доктрини на Израел, която всъщност по естество тя даже не е дефанвзивна, тя е  офанзивна и съгласно тази доктрина Израел така си запазва правото да действа с всички възможни ресурси и с диспропорционална сила, в случай, че стане жертва на терористичен атентант. Всъщност, казано на по-прост език, Израел се подготвя за много дълга асиметрична война, която наистина може да прерастне лесно в нещо повече, като примерно, да кажем междудържавен конфликт между Израел и някои от другите арабски територии в региона.’’, коментира доц. Иванов

Според политолога най-страшно би било, ако войната е между Израел и Иран, тъй като и двете страни разполагат с ядрен потенциал. Като сигнал за война, доц. Иванов сподели, че не  случайно са ударени летищата в Дамаск.

,,Нека да не забравяме, че Америка вече изпрати два самолетоносача в Средиземно море, Русия от своя страна предложи друго решения на въпроса. Решението първо да се установи мир в региона, след това да се признае независимостта на Палестина. Виждаме, че всъщност конкретният конфликт е част от една много по-голяма геополитическа игра между Вашингтон и Москва, в която те се борят за това кой оттук нататък какъв дял и влияние ще има в Близкия изток.’’, каза още политологът.

Допълни, че когато става въпрос за заложничество и насилие над цивилни, говорим за тероризъм.

,,Най-страшното е, че именно тези хора ще платят цената на войната, защото от една страна ние не можем да очакваме от Хамас да спази обещанието си, от друга страна доктрината ’’Тахаян’’ на Израел е твърде възможно да засегне и цивилните, защото вижте, истината е, че Израел даде в момента известно време цивилните да се изтеглят от Ивицата Газа. Аз не мисля, че ’’Хамас’’ ще го позволи най-малкото, защото за да може след това да обвини Израел, да каже, ето, те смазаха и нас, и цивилните, а пък Израел от друга страна иска да избегне още обвинения за това, че нарушава Международното право, тъй като пък Израел смята, че той не го нарушава, а действа логично и рационално, защитавайки сигурността си срещу терористите.’’

Уточни, че основните два актьора, които действат, са терористичните мрежи  ’’Хамас’’ и ’’Хизбула’’.

,,В първия случай при ’’Хамас’’ със сигурност говорим за помощи, които са били използвани, за да се спонсорира дейността на терористите, тъй като разлика от Америка, когато Европейския съюз отпуска хуманитарни помощи, той не търси сметка на получателя за това за какво се използват тези помощи. Докато при случая с ’’Хизбула’’  вече имаме. Смело можем да кажем, че е налице държавно спонсориран тероризъм, тъй като зад ’’Хизбула’’ стоят актьори като Иран, актьори като Ливан, които имат отношение към действията на тази организация, още от времето, откогато Израел е основан, защото знаем, че този конфликт е много стар, той датира още от края на Втората световна война.’’, поясни политологът.

Той разясни, че в България трябва да се отървем от две крайности по отношение на нашата Национална сигурност. Едната от които твърди, че директна заплаха за България има, а другата, че директна заплаха за България няма.

Доц. Иванов призова към бдителност, защото има предшестващ процес на радикализация в България и че основната ни задача е избягване на крайностите.

Политологът смята, че основни причини за войната в Израел са, че светът вече се поделя на две и глобалните актьори имат интерес Близкият изток да бъде се раздели на две.

Прогнозите му са, че войната няма да приключи скоро, а  възможните сценарии са два – да станем свидетели на много дълга прокси война между Израел и терористичните групировки в региона или конфликтът да се превърне в междудържавен.

Още чуйте в интервюто на Живка Танчева с политолога Искрен Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34