Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антибиотици и лекарства за диабет само с е-рецепта

Снимка: архив

От днес лекарствените продукти за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба ще бъдат изписвани единствено електронно. В програма "Ден след ден" потърсихме коментар  как тази промяна ще се отрази при фармацевтите и общопрактикуващите лекари..

Според Дима Стайкова – председател на Регионалната колегия на фармацевтите  не може да се отговори еднозначно дали е-рецепти ще  облекчат работата в аптеките


"Ако тази електронизация и дигитализация на рецептите е по-удобна, по-бърза за работа, ако тя ще предостави по-добра отчетност, ако ще се спре наистина в България голямата употреба на антибиотици, то вероятно в нея са заложени позитивни неща. Но изпълнението на тази Наредба във всяка една аптека подлага на огромни изпитания всички колеги, коментира Стайкова.

Тя обясни, че Наредбата тръгва от днес, но все още софтуерните фирми, които  поддържат аптечните програми, не са готови с всички добавки към програмите, за да работят безотказно и това крие риск. 

"Колеги коментират, че техните програми все още не са на 100% актуализирани и това е един проблем. Втори проблем е как ще сработи системата, как ще стане съчетаването между лекарските и аптечните софтуери, като те минават през националната здравно- информационна система и вероятно ще се породят и много частни случаи, каквито вече има  и се опасяваме от тях. Тоест искам да кажа, че такава мащабна промяна без да има тестови период и без да са отсранени възможните неудачи ми се струва сериозно изпитание за всички и особено за пациените накрая", допълни Стайкова.

По думите й тази мярка в много малка степен ще подобри достъпа до лекарства, за да ги има достатъчно, ще бъде подходяща при прекомерната употреба на антибиотици,  но ще бъде малка и символична добавка в борбата срещу паралелния износ на медикаменти, които е основна причина за липсата на лекарства у нас. 

Тя разясни, че ако лекарят е изписал рецептата така, че медикамента да бъде заместен с негов аналог, то фармацевта може да предложи вариант, за да се осъществи лечението.

 " Самата работа ще ни принуди да бъдем по-гъвкави, защото наистина на пазара има определени дефицити", посочи Стайкова. 

Относно контрола тя обясни, че в аптеките ще се следи  всяка една постъпила опаковка антибиотик, която  ще се регистирра в е-дневник. В него ще се вписва и името на лекаря, който я изписва, и на пациента, който я получава

"Минаваме на изключително точно следене на всичко по количества".

Според нея в момента пазарът е относително спокоен относно медикаменти за сезонните заболявания - респираторни и грипни. 

Тя припомни, че издадените рецепти преди 16 октомври важат в техния срок на годност - от един до шест месеца, така както са изписани.

"Да осигурим работата в аптечния сектор без паника", призова Стайкова и поздрави колегите си, които за пореден път "тръгват като на война  без да знаят с кого".

"Да се опитаме да извлечем наистина повече ползи, отколкото вреди. Сигурна съм, че всички аптеки знаят как да реагират, за да не остане пациент без жизненоважано и спешно лечение", допълни Стайкова.

Според д-р Любомир Киров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас промяната не е обмислена, ще затрудни лекарите, а и ще страдат и пациентите.


Той припомни, че и сега повечето  лекарствата за диабет се изписват по друг ред.  Тези по НЗОК и сега се изписват по електронен път. Промяната от днес влиза за няколко медикамента за диабет, които се използват и за отслабване, но не това е начина да се регулира тяхната употреба и продажба

Той припомни, че такъв опит е имало и преди  близо 2 години, но тогава БЛС и сдружението са  излезли с позициия и предложението е било отеглено от здравния министър, който е преценил, че не е разумно нововъведение. 

По думите на д-р Киров  тогава лекарите са настоявали да се запазят и двата варианта на изписване, а сега никой не ги е питал.

"Сега  за нас е необяснимо  какъв е този напън и защо точно тези медикаменти да бъдат изписвани  електронно", каза Киров и допълни, че мярката  няма да реши проблемите с реекспорта,  да реши недостига с лекарства, нито ще реши проблема с антибиотичната резистентност, която зависи и от продължителността на приема на антибиотиците.

По думите му ние сме единствената държава, в която напълно се елиминира хартиената рецепта.

Д-р Киров зададе и риторичен въпрос дали някой е попитал колко от 28 хиляди джипита имат готовност да въведат промяната.

Той е категоричен, че нововъведението не е добре измислено, а това да има мобилни приложения за изписването на е-рецепти е поредният абсурд.

Няма как да се случи ние семейните лекари да ставаме преписвачи на рецепти на други лекари“, каза д-р Киров.

Според него от всичко това ще страдат пациентите. 

 „Казвам ви откровенно  - нас никой не ни е питал“, заключи д-р Киров

Повече може да чуете от прикачените файлове, където са интервютата с Дима Стайкова и д-р Любомир Киров.
По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38