Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антибиотици и лекарства за диабет само с е-рецепта

Снимка: архив

От днес лекарствените продукти за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба ще бъдат изписвани единствено електронно. В програма "Ден след ден" потърсихме коментар  как тази промяна ще се отрази при фармацевтите и общопрактикуващите лекари..

Според Дима Стайкова – председател на Регионалната колегия на фармацевтите  не може да се отговори еднозначно дали е-рецепти ще  облекчат работата в аптеките


"Ако тази електронизация и дигитализация на рецептите е по-удобна, по-бърза за работа, ако тя ще предостави по-добра отчетност, ако ще се спре наистина в България голямата употреба на антибиотици, то вероятно в нея са заложени позитивни неща. Но изпълнението на тази Наредба във всяка една аптека подлага на огромни изпитания всички колеги, коментира Стайкова.

Тя обясни, че Наредбата тръгва от днес, но все още софтуерните фирми, които  поддържат аптечните програми, не са готови с всички добавки към програмите, за да работят безотказно и това крие риск. 

"Колеги коментират, че техните програми все още не са на 100% актуализирани и това е един проблем. Втори проблем е как ще сработи системата, как ще стане съчетаването между лекарските и аптечните софтуери, като те минават през националната здравно- информационна система и вероятно ще се породят и много частни случаи, каквито вече има  и се опасяваме от тях. Тоест искам да кажа, че такава мащабна промяна без да има тестови период и без да са отсранени възможните неудачи ми се струва сериозно изпитание за всички и особено за пациените накрая", допълни Стайкова.

По думите й тази мярка в много малка степен ще подобри достъпа до лекарства, за да ги има достатъчно, ще бъде подходяща при прекомерната употреба на антибиотици,  но ще бъде малка и символична добавка в борбата срещу паралелния износ на медикаменти, които е основна причина за липсата на лекарства у нас. 

Тя разясни, че ако лекарят е изписал рецептата така, че медикамента да бъде заместен с негов аналог, то фармацевта може да предложи вариант, за да се осъществи лечението.

 " Самата работа ще ни принуди да бъдем по-гъвкави, защото наистина на пазара има определени дефицити", посочи Стайкова. 

Относно контрола тя обясни, че в аптеките ще се следи  всяка една постъпила опаковка антибиотик, която  ще се регистирра в е-дневник. В него ще се вписва и името на лекаря, който я изписва, и на пациента, който я получава

"Минаваме на изключително точно следене на всичко по количества".

Според нея в момента пазарът е относително спокоен относно медикаменти за сезонните заболявания - респираторни и грипни. 

Тя припомни, че издадените рецепти преди 16 октомври важат в техния срок на годност - от един до шест месеца, така както са изписани.

"Да осигурим работата в аптечния сектор без паника", призова Стайкова и поздрави колегите си, които за пореден път "тръгват като на война  без да знаят с кого".

"Да се опитаме да извлечем наистина повече ползи, отколкото вреди. Сигурна съм, че всички аптеки знаят как да реагират, за да не остане пациент без жизненоважано и спешно лечение", допълни Стайкова.

Според д-р Любомир Киров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас промяната не е обмислена, ще затрудни лекарите, а и ще страдат и пациентите.


Той припомни, че и сега повечето  лекарствата за диабет се изписват по друг ред.  Тези по НЗОК и сега се изписват по електронен път. Промяната от днес влиза за няколко медикамента за диабет, които се използват и за отслабване, но не това е начина да се регулира тяхната употреба и продажба

Той припомни, че такъв опит е имало и преди  близо 2 години, но тогава БЛС и сдружението са  излезли с позициия и предложението е било отеглено от здравния министър, който е преценил, че не е разумно нововъведение. 

По думите на д-р Киров  тогава лекарите са настоявали да се запазят и двата варианта на изписване, а сега никой не ги е питал.

"Сега  за нас е необяснимо  какъв е този напън и защо точно тези медикаменти да бъдат изписвани  електронно", каза Киров и допълни, че мярката  няма да реши проблемите с реекспорта,  да реши недостига с лекарства, нито ще реши проблема с антибиотичната резистентност, която зависи и от продължителността на приема на антибиотиците.

По думите му ние сме единствената държава, в която напълно се елиминира хартиената рецепта.

Д-р Киров зададе и риторичен въпрос дали някой е попитал колко от 28 хиляди джипита имат готовност да въведат промяната.

Той е категоричен, че нововъведението не е добре измислено, а това да има мобилни приложения за изписването на е-рецепти е поредният абсурд.

Няма как да се случи ние семейните лекари да ставаме преписвачи на рецепти на други лекари“, каза д-р Киров.

Според него от всичко това ще страдат пациентите. 

 „Казвам ви откровенно  - нас никой не ни е питал“, заключи д-р Киров

Повече може да чуете от прикачените файлове, където са интервютата с Дима Стайкова и д-р Любомир Киров.
По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Животът на украинските бежанци две години след войната

Две години от началото на войната в Украйна се навършват на 24 февруари. И тази година датата в Пловдив ще бъде отбелязана с молебен и бдение в катедралния храм „Света Богородица“. Припомням, че градът беше един от първите, който помогна на бежанците от Украйна.   На прага на втората годишнина от началото на войната в Украйна отиваме до бившата..

публикувано на 23.02.24 в 17:03

ПП - ДБ и ГЕРБ си придават тежест преди ротацията

Напрежението сред управляващите и „престрелките“ между партиите по меморандума, предложен от ПП-ДБ, коментира в програма "Ден след ден"  политологът доц. Иван Начев. Според него е съвсем нормално случващото се в момент, в който се очаква ротацията и промените, които  ще се случат след нея, защото става въпрос не само за оценката за министрите, но..

публикувано на 23.02.24 в 16:11

Примирие и преговори са изходът от войната в Украйна

На 24-ти февруари се навършват 2 години от войната на Путин в Украйна. Според дипломата и международен наблюдател Димитър Гърдев тези две години са трагедия и авантюра, платени с много жертви и от двете страни.  20 и няколко процента от територията на Украйна бяха завзети – освен Крим, Донецк  и Луганск, бяха превзети Запорожка и Херсонска област...

публикувано на 23.02.24 в 15:10
Христо Панчугов

Не стана ясна целта на меморандума

"Всъщност очакваше се напрежение. Никой от нас не е смятал, че в управляващата коалиция е постигнато универсално съгласие". Така политологът Христо Панчугов коментира разменените в последните дни реплики между представители на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. "За пореден път наблюдаваме двама участници, уж  в разговори за съвместно управление, чиято основна цел обаче..

публикувано на 23.02.24 в 10:17

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28