Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моята кръв е в Израел! Земята ни е станала една военна територия и никой не е застрахован.

Предстоящото в Израел и Газа е тревога за цял свят

Мина времето на Холокоста, когато евреите допуснаха да бъдат избити!

Моите първи братовчеди са в Израел и са много, много неспокойни, защото техните деца - момчетата им, а и момичетата, са в онази възраст на участниците в предстоящите военни действия. Те са мобилизирани, тъй като са във възрастта под 40 години и стоят в очакване на решението на обединеното вече правителство на Израел. 

Това заяви пред Радио Пловдив доц. д-р Нарцис Калева-Ходжеваспециалист по обща педиатрия и детска ендокринология в Детската клиника на УМБАЛ “Св. Георги”.

Известната пловдивчанка разказва, че почти цялата й фамилия "Калев" е в Израел. Там нейният чичо, заедно със свои приятели, създават един от първите кибуци, който се намира на 4 км от ивицата Газа.

При сегашната атака на Хамас срещу Израел има убити и пострадали хора от този кибуц, каза Нарцис Калева. Тя обясни, че нейната леля, която е една от спасените български евреи от Втората световна вайна и също живеела в кибуца, е била евакуирана на по - безопасно място. Това обаче е било свързано с дълги и мъчителни за нея часове, заради трудната й подвижност и преклонната й възраст. 

Д-р Калева посочи, че животът на над 7 милиона души е коренно променен, тъй като са под непрекъснат ракетен обстрел.

Пловдивчанката коментира, че "нещата не са от днес и от вчера" и посочи, че за съжаление сме свидетели на много други места, в които има насилие и много смърт. За пример даде разрушенията в Украйна.

"Земята ни е станала една военна територия и никой не е застрахован", подчерта Нарцис Калева. Според нея, какво ще се случи оттук - нататък и в Израел, и в ивицата Газа е тревога за цял свят. Тревога за хората там, а и заради цялата тази хуманитарна криза. 

Няма как като лекар да не мисля и за двете страни, но когато виждам картините на обезглавени деца, запалени трупове на бебета, с което се прави препратка към Холокоста, наистина това не е човешко, коментира д-р Калева. 

Тя припомни, че неминуемо насилието поражда насилие. 

От 7-ми октомври до сега всеки, който не е ангажиран с Хамас, има възможност да се изтегли - така Нарцис Калева отговори на въпроса не трябва ли Израел да спазва някакви правила, подготвяйки мащабна сухопътна операция в Газа. 

Тя оправда спирането на водата и на тока в ивицата, тъй като: "те го получаваха даром от друго едно място и за това плащахме всички ние като членове на Европейския съюз, а и държавата Израел правеше всичко възможто тези хора да имат един поносим живот в тяхното, разбира се, нелеко положение."

Нарцис Калева смята, че политиците добре да обяснили нападението на Хамас над Израел с предстоящия договор между Израел и Саудитска Арабия. Но всъщност, в основата е омразата. Една омраза, която съществува от десетилетия, а арабските държави са се погрижили народът на Палестина да остане в изгнание, за да има винаги напрежение там.

Войната вече е факт. И жертвите са факт. Няма как да има връщане. Мина времето на Холокоста, когато евреите допуснаха да бъдат избити и хората около тях също.

С автономните си области палестинците показаха, че нямат възможност да имат собствена държава, заяви пловдивчанката. И припомни, че всичко в ивицата Газа е построено от държавата Израел. През 2005 година на принципа "земя за мир" или "мир за земя" палестинците са получили всичко наготово. Но и преди войната те живеят в разруха, той като нямат професии и разчитат изцяло на помощи отвън.

Интервюто на Неда Велкова с Нарцис Калева е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12