Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Караиванов поиска оставката на Кръстаич

Атанас Караиванов
Снимка: БПФЛ

Президентът на БПФЛ Атанас Караиванов взе отношение по повод думите на Младен Кръстаич по време на пресконференцията преди двубоя срещу Албания.

Националният селекционер заяви следното: „Не е моментът да говоря тук за големия проблем в българския футбол, защото ще изглежда като оправдание. Вижте в Сърбия и Хърватия колко чужденци играят и си направете сметката. Ако в българското първенство не играят българи, по-добре да го закрием. Трябва да се грижим за нашите деца. В момента аз се чувствам българин, не би трябвало аз да уреждам паспорти за българските деца. Ако това продължи като тенденция, вас скоро няма да ви има“, каза Младен Кръстаич на пресконференцията в Тирана.

„Договорът на Младен Кръстаич като национален селекционер на България трябва да бъде прекратен веднага след тази пресконференция. Той няма нито реални, нито морални правомощия да дава оценка на футболното първенство на нашата страна. Мога да го уверя, че, по редица критерии, нивото на Първа лига е по-високо от това в Сърбия и Хърватия, които служителят на БФС ни дава за пример. Вместо да си подаде оставката, след позорната загуба от Литва в събота в центъра на София, днес Кръстаич реши да "закрива българското първенство" от Албания. Балканска война... Колко чужденци ще играят в отборите на ЦСКА, Левски, Лудогорец или Ботев (Враца), няма как да се решава от човек, който през последните месеци с всеки мач ни убеждаваше, че не разбира нищо от футбол. Националният ни отбор никога не е играл толкова слабо и объркано, изборът на титулярен състав, тактика и смени никога не са били толкова пародийни. Жалко за момчетата, които са в безизходица“, заяви Атанас Караиванов.

„В професионалния футбол у нас има картотекирани 711 професионални футболисти, от които 511 в клубове в Първа лига. Броят на чужденците е 180 за Първа и 36 за Втора лига или около 30% от всички играчи, без да броим играчите с аматьорски договор във Втора лига. Проблем на нашите момчета е да се преборят за титулярните си места. Клубният футбол на Стария континент отдавна не се дели на "местни и чужденци". Човекът, който полага неистови усилия да закрие националния ни отбор, днес ни заплаши, че има опасност да закрием първенството. Имам много приятели сърби, включително и във футбола, с които съм работил заедно. Подобен екземпляр не бях срещал", допълни той.

"Като президент на БПФЛ очаквам реакция на Борислав Михайлов и ИК на БФС и освобождаването на Кръстаич, каквото е и желанието на цялата футболна общественост у нас и феновете на футбола“, завърши Атанас Караиванов.

Приятелският двубой с Албания е от 19:00 часа тази вечер в Тирана.

По публикацията работи: Йордан Данчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29