Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е-рецептите трябва да останат, но бъговете да се отстранят

Въвеждането на електронните рецепти вся хаос в системата. Причината е големият брой сигнали от пациенти и лекари, че аптеките отказват да им продадат изписаното лекарство. БЛС твърдят, че  фармацевтите  отказват да изпълнят рецептите на пациентите с  обяснението, че лекарството не е налично. Позицията на фармацевтичния съюз коментира пред Радио Пловдив заместник-председателят на Бългаския фармацевтичен съюз и магистър-фармацевт Анжела Мизова.

,,По принцип рецептата като е електронна във вариант за всички лекарствени групи, които са по лекарско предписание, като наредба, беше подготвен още преди година и нещо. Знаете, че беше отлагана поне два пъти, като последният вариант за отлагане беше предвидено да е само за антибиотици. Защо за антибиотици? Имаше няколко обяснения по въпроса. Едното е антибиотичната резистентност, която се наблюдава в световен мащаб и прекаленото използване на антибиотици в България от времето на Ковид до сега, което е много сериозен проблем.’’, каза фармацевтката.

Тя уточни, че през последната една година вместо електронните рецепти да се тестват в системата, те са останали като хартиен вариант.

,,Реално изписването на електронни рецепти клонеше към нула. Имаше едни бели лястовици, от време на време някой, който да изпише от колегите лекари, но като цяло голямата маса си остана на хартия и се видя, че в България хибридният вариант не работи.’’,добави още Мизова.

Заместник-председателката на фармацевтичния съюз  допълни, че много от изписваните лекарства във форма и в производителя, от която са изписани – липсват на пазара. Алтернативите могат да бъдат отпуснати на пациентите по електронни рецепти, ако лекарят отбележи генерична замяна.

,,Под генерична замяна имайте предвид, че не става въпрос дори за два различни производителя. Имайте предвид, че има лекарства, които са от паралелен внос и те са абсолютно същото лекарство на същия производител, но те са кодирани с друг код.’’, каза още Мизова.

Според нея няма смисъл да бъде създавано напрежение в системата, тъй като проблемите могат да бъдат решени.

,,Няма аптека, която може да отпусне и да не желае да го отпусне. Това е абсурдно. Ако човек иска да го отпусне, ако го има, нали неговият интерес е да го даде на пациента и да си прибере парите.’’, обобщи председателката.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09