Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ бързат да предотвратят по-тежка криза в Близкия Изток

"В момента заради безсилието на Русия и може би пасивната позиция на Китай, САЩ продължават да са единствения световен лидер, блюстител на реда или световен полицай". Това каза геополитическият анализатор Марин Русев по повод посещението на американския президент Джо Байдън в Израел в опит да тушира напрежението след атаката на "Хамас" и отговора на израелската армия.

"Това е първият американски президент, който тръгва към Израел по време на война. Това означава, че има доста силно втвърдяване на позициите и като че ли САЩ бързат да предотвратят по-тежки последици и затова техните кораби вече са там", добави Русев.

По повод действията на "Хамас" Марин Русев каза, че в тях виждаме лицето на сегашната война.

"Само в американските филми има такова нещо- тичат безразборно хора и някой ги отстрелва като на сафари. Това трябва да се спре, защото ако няма наказание, това е поощрение за престъплението".

Според Марин Русев днешният световен ред очевидно не е справедлив. 

"Но това същото сафари показва, че е по-добре да имаме неспраедлив ред, отколкото безпорядък в опит да се възстанови друг ред и да се управлява чрез беззаконие, чрез безправие, чрез терор".

Не толкова Иран, колкото Русия подклажда този конфликт, смята анализаторът:

"Ето, вече виждаме ефекта-вместо 70 милиарда към Украйна (американската военна помощ), 60 към Украйна и 10 към Израел.

По думите му, Иран се държи доста премерено и се ограничава в стандартните антиизраелски лозунги.

Марин Русев смята, че в случая не може да се очаква ислямско обединение. От друга страна, според него, в дългосрочен план Израел не може да издържи на това ниво на конфронтация.

"Това да живееш в държава, в която да отидеш да си купиш пъпеш от пазара без да знаеш дали ще гръмне-това не може да продължава вечно. И силата на исляма в дадения случай не е в това, че са единни. А за това, че са на друго ниво на икономическо развитие, на друго ниво на културно разбиране на света и за това, че са изключително много. И няма как в съвременния глобализиран свят Израел да може да тушира това. Това означава 15-метрови огради, над които все пак могат да летят ракети".

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45