Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1427 лв. е необходимият месечен доход на човек


Към края на септември необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, живеещ сам, е 1427 лв. На тримесечна база той нараства с 1,8 на сто, а на годишна – с 8,1 процента. За тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години пък е нужен чист месечен доход от 2568 лв.

Това показват обявените днес данни от наблюдението на потребителските цени и Заплатата за издръжка за третото тримесечие на тази година, представени от президента на КНСБ Пламен Димитров, директора на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов и зам.-директора на ИССИО Виолета Иванова.

Заплатата за издръжка отбелязва слаб ръст, но при вече достигната по-висока база, натрупана през предходната година, обясни Димитров и подчерта, че 68,1% от работещите се осигуряват на по-нисък доход от нея. 41,3 процента от трудещите се българи, или 1,07 млн. души, получават възнаграждения до 1000 лева.  Той уточни, че този процент е бил малко по-висок преди година и има движение към намаляване на хората, които получават тези заплати. Въпреки това доходите остават ниски и КНСБ продължава битката за увеличението им, за да се доближат до средноевропейските.

На минимална заплата от 1 януари 2024 г., когато ще стане 933 лв., ще работят доста повече от сегашните близо половин милион души, ако няма по-сериозно движение на доходите, акцентира Димитров.

Изследването показва още, че необходимият месечен доход само за храна за едно работещо лице е 562 лева, което са 39,4 на сто от разходите му. На годишна база това е нарастване с 13,1 процента, спрямо предходното тримесечие – с 0,9%, посочи Виолета Иванова. Данните сочат, че през последното тримесечие сред стоките от малката потребителска кошница има ръст на месото, колбасите, зърнените храни, плодовете. Падат цените на яйцата – с 1,6% за тримесечието, но на годишна база ръстът е с 24,7 на сто. Олиото също поевтинява през последното тримесечие – с 5,3 процента, а на годишна база – с 26,6%.

Според Петър Мишев от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ предложението на правителството към големите вериги за храни да поддържат пакет основни стоки на по-ниски цени е добро, но предстои да се разбере дали то ще може да се реализира на практика.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49