Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбелязва 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Пловдив отбелязва тържествено 120 години от рождението на Златю Бояджиев. На събитието в едноименната къща-музей в вприсъствието на президента на България 1997-2002 г. Петър Стоянов, почетен председател на Фондация „Златю Бояджиев“, министъра на културата Кръстю Кръстев, кмета Здравко Димитров, общественици и граждани бе открита тематична изложба, посветена на годишнината. 

"120-та годишнина от рождението на художника се отбелязва едновременно в националната художествена галерия в столицата, в  родното му Брезово и в Пловдив. Но тук празникът се доближава най-много до духа на това, което носи Златю Бояджиев, защото той е емблемата на изобразителното изкуство в града на художниците", заяви президентът Петър Стоянов.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев подчерта, че хилядолетният Пловдив ражда своите творци, които го зареждат по уникален начин, а България има привилегията да се нарича родина на класика  Златю Бояджиев - видян и оценен от света.. 

По думите на кмета Здравко Димитров, "когато има памет за българските творци, хората остават живи след нас". 

Преди откриването на изложбата, съдържаща  творби от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, както и 6 непоказвани досега творби на Златю Бояджиев, част от колекцията на КЦМ АД, бе представен новият луксозен албум със заглавие  „Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев“. Двуезичното издание на български и на английски език съдържа множество портрети, сред които родители, роднини, колеги на художника, артисти, както и портрети от пет частни колекции.

Празничната програма на честването включва и презентация „Хронос и топос в платната на художника“, която да пренесе публиката във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев, както и създадения в далечната 1961 г. документален късометражен филм  „Художникът Златю Бояджиев“ по сценарий на Хаим Оливер и Цанко Лавренов с режисьор Иван Попов. Филмът спечели втора награда за документален филм на първия Фестивал на българския филм „Златна роза“ във Варна през 1961 г. и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан. 

Репортаж - звуковия файл: 


По публикацията работи: Веселина Дамянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ми-17 от Крумово гаси пожара на българо-гръцката граница

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от състава 24-та авиационна база – Крумово помага за погасяването на пожара в района на българо-гръцката граница, съобщи Министерството на отбраната.  На терен в помощ на огнеборците пореден ден действат и 22-ма военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград...

публикувано на 28.07.24 в 13:55

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13