Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на месеца картината с е-рецепти ще бъде ясна

Аркади Шарков
Снимка: БГНЕС

В началото на тази седмица беше проведено извънредно заседание на здравната комисия, поради въвеждането на електронните рецепти. Българският лекарски съюз отправи критики към здравното министерство заради неизпълнените рецепти за антибиотици. Темата коментира пред Радио Пловдив здравният икономист Аркади Шарков.

Той смята, че големите промени биват съпровождани с дефекти, но ,,поради различни аспекти, включително и пандемията, не е подходено към тази политика с ясна и точна посока от страна на политиците, както и на НС’’.

Икономистът уточни, че основната причина за скоростното въвеждане на е-рецепти, е желанието на народните представители да осигурят по-голяма яснота на това какво се случва на лекарствения пазар, но най-вече на антибиотиците.

,,От МЗ бяха избрани тези две подгрупи лекарства, които са по-широко употребявани, а същевременно и фокус на дебати, когато става въпрос за дефицити’’ , коментира още Шарков.

За извънредното заседание, проведено вчера, Шарков поясни, че е обсъдено за спешните центрове да бъде направено ,,изключение за предписване и на бяла рецепта, но ще трябва тези дни да се вземе решение в тази посока дали ще се направи промяна в наредбата’’.

Възможните опции, които Аркади Шарков съобщи са ,,за спешните медицински центрове да има възможност да предписват бяла рецепта, а другата опция е информационното обслужване да направи технологично решение, което да позволи в динамика да бъдат изписвани рецептите. Ябълката на раздора обаче не беше електронната рецепта, а интересите на БЛС и фармацевтичния съюз’’.

Според него отправените остри критики между БЛС и фармацевтичният съюз е за генеричното изписване на антибиотици и лекарства за диабет, но ,,те не са обект на разговор, когато става въпрос за изписване на електронна рецепта’’.

Икономистът заяви, че се очаква обсъждане на казусите в МЗ и съвета по цени да вземат решение за организацията на регистрираните лекарства, но ,,тук не говорим за дефицит, а за търговска практика под друга форма’’.

Той обобщи, че към края на месец октомври картината с електронните рецепти ще бъде по-ясна, тъй като вече казусите на информационното обслужване намаляват и допълни, че ,,изхождайки от професията си на здравен икономист, смята, че изсветляването на пазара, особено за тези лекарства, е плюс по отношение на възможните решения за лекарствена политика’’, но ако генеричната замяна се случи би създава рискове за пазара.

За спешната медицинска помощ добави, че ще има възможност за хартиени рецепти, докато не се изчистят проблемите в синхронизацията на системите им.

Чуйте повече в интервюто на Живка Танчева със здравния икономист Аркади Шарков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18