Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш приемен родител е мисия

 "Никога не затварям сърцето сивсички деца остават част от него’.  Това сподели в интервю за програма "Точно днес"  Надя Бобева, която е една от номинираните за наградата "Приемни родители за пример".

Тази вечер министър-председателят на България акад. Николай Денков ще връчи наградата "Приемни родители за пример". Това ще се случи на церемонията  „Спасители на детството“, която ще отличи приемни родители, осиновители, социални работници, лекари, учители, детски организации, фирми и журналисти. Събитието  е организирано от Националната асоциация за приемна грижа. 

Боева е от Пловдив и вече се грижи за четвърто дете, което идва в семейството и само след 14 дена от раждането си. Три от децата, за които е полагала грижи през годините вече са осиновени.

Надя Бобева разказа, че се е оттеглила от професията си, за да се отдаде изцяло на приемното родителство и уточни, че поддържа взаимоотношения с родителите на децата, които са напуснали семейството ѝ ,,изпращат ми снимки за празници, за рождени дни’’.

Майка е на две дъщери и има и внуциТя коментира, че нейните биологични деца са били изключително окуражителни относно приемното родителство, ,,те самите от както бяха деца, ученички в училище, винаги участваха в такива инициативи. Помагаха на деца в неравностойно положение, помагаха с дрехи играчки, събираха пари и учебници.’’

Надя сподели, че при нея сърцето е винаги отворено за децата, тъй като ги приема като свои.  "Да бъдеш приемен родител е мисия’, категорична е жената.

Надя Бобева смята, че най-добрият доказан начин децата да намерят топлината на истинския дом, е да отсраснат в среда, която е близка до семейната.

Бобева обобщи, че през годините е чувала доста обидни думи относно приемното родителство, че децата се използват за пари, че са мащехи, но ,,вече обществото започна да приема, има повече изоставени деца, повече деца в много неравностойно положение. Много млади майки раждат и не се грижат за децата си, други заминават за чужбина и ги оставаят’’ и допълни, че се грижат и за бездомните деца в Пловдив, които просят.

А за наградите „Спасители на детството“ тя коментира, че приема с изключително голям принос, внимание и отношение към приемната грижа. ,,Много съм горда, много съм щастлива, че ще бъда номинирана и ще получа такава оценка. Това не е работа, това е мисия, това е обич’’.

Целият разговор е в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33