Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеното гласуване на местните избори ще затрудни СИК

Ива Лазарова
Снимка: БГНЕС

В неделя ни предстои да гласуваме за местната власт. В полунощ приключва и предизборната кампания. Ива Лазарова, която е заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК, заяви пред Радио Пловдив, че информацията по отношение на машинното гласуване е закъсняла.

„На територията на община Пловдив ще има около 460 секции и в 6-те района ще се гласува с три бюлетини, които ще се визуализират на машинните устройства, според мястото, в което живеят избирателите. Още в самото начало трябва да знаят с каква технология са решили да гласуват. Ако преценят да гласуват с машината, в самото начало трябва да отбележат видовете избори, в които желаят да се включат, а след това да потвърдят техния избор“, подчерта зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Тя отбеляза, че след първоначалния си избор избирателите спокойно могат да проверят за кого са дали гласа си, тъй като бюлетините се визуализират в края на гласуването и могат да променят това преди да принтират машинните бюлетини.

Лазарова обясни, че смесеното гласуване води към затруднение на секционните избирателни комисии след изборния ден.

„В Пловдив преброяването ще включва брой на гласовете от 6 различни бюлетини – 3 от машинното гласуване и 3 от гласуването с хартиени бюлетини, т.е. преброяването ще е предизвикателство за комисиите“, посочи тя.

Ива Лазарова уточни, че се надява след преминалите обучения на хората от комисиите, те да бъдат спокойни, за да отчетат гласовете. Тя коментира, че ЦИК няма право да деригистрира гласоподаватели, защото това е работа на общинските администрации и обобщи, че кампанията не е с особено добър дизайн. 

,,Значителни са похарчените суми за политическа реклама в медиите. До каква степен са достигнали до избирателите предстои да разберем в изборния ден в неделя. Надявам се хората да осъзнаят, че местната власт е най-близко до техните ежедневни проблеми и техният глас и участие в изборите в неделя е важно“, заключи Лазарова.

Цялото интервю с Ива Лазарова можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Близо една трета от избирателите на Карлово гласуват на балотажа

Спокойно протича денят на балотажа в община Карлово. До момента няма сериозни нарушения на вота. В 1 секция в град Карлово машина е дефектирала и са дадени указания гласуването да продължи на хартия.  Към 15.30 ч.избирателната активност в община Карлово на балотажа е 30,3%, като спрямо същото време на първи тур е била 39 %. До момента не са..

обновено на 05.11.23 в 20:31

Над 36% е активността на изборите в община Стамболийски

В община Стамболийски днес гласуват за общински кмет. За гласовете на избирателите се борят кандидатът на местната коалиция „Алтернатива на гражданите “ Петър Неделев, който получи 49,06% подкрепа на първия тур и настоящият кмет от ГЕРБ Георги Мараджиев с 41,09 подкрепа миналата неделя. Към 16 часа изборният процес протича нормално като активността..

публикувано на 05.11.23 в 15:46

Областният управител гласува за по-добро бъдеще на Пловдив

Областният управител Илия Зюмбилев гласува на втория тур на местните избори в Пловдив и призова гражданите от областта да излязат и да дадат своя вот. „Гласувайте и изберете кметове, които да работят за своите граждани, с апатия няма да постигнем по-добро бъдеще за нашите общини и населениместа“, заяви Зюмбилев, след като пусна своите бюлетини за кмет..

публикувано на 05.11.23 в 14:26

Пристигнаха бюлетините за балотажите в Пловдивска област

886 800 е общият брой на хартиените бюлетини, с които ще се гласува на втория тур на изборите в Пловдивска област в неделя, съобщи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. Те пристигнаха сутринта  под полицейска охрана от печатницата в Областна администрация и с протоколи веднага бяха предадени на представителите на Общинските..

публикувано на 03.11.23 в 12:06

Бюлетините за балотажа пристигнаха в Пазарджик

Над 160 000 бюлетини за втори тур на местните избори бяха доставени днес пред Областна администрация в Пазарджик. Упълномощени представители на Областния управител и на 12-те Общински избирателни комисии получиха бюлетините от печатницата в София заедно с други изборни книжа и консумативи.  При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани..

публикувано на 02.11.23 в 14:49