Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа изложба в обновената зала на ДПХ

Дружеството на пловдивските художници днес символично влиза в своя нов дом – в реновираната изложбена зала на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ №153, която ще се превърне в седалище на артистичното сдружение.

След една година ремонт на помещението, което пловдивчани познават като старата столова на Пловдивския университет, днес обновеното пространство е превърнато в просторна изложбена зала с отделно ателие за графика.

Първата изложба в залата на дружеството е на млади художници, които под надслова „Неформално“ излагат своите творби – графика и живопис.

Ирина Гърдева е куратор на експозицията, като в нея участват Светлана Желязкова, Осман Юсеинов, Деляна Георгиева, Кирил Иванов и други.

За новата изложбена зала на Дружеството и за първата изложба в нея Стоян Терзиев разговаря с председателя на сдружението Снежана Фурнаджиева – интервю, в което можем да открием и друга новина, че председателката анонсира отгеглянето си от поста, като иска да предаде щафетата на свой по-млад колега. Това ще стане на насрочено скоро отчетно-изборно събрание на организацията


Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за Светите писания и вечнността

Защо се чуват гласове, че днес са потребни нови пътища към едно променено човечество, които християнската религия трябва да осмисли, осмисляйки самата себе си?  Отец Радослав Паскалев с размисли за вечността на писанията на Светите отци.

обновено на 02.03.24 в 10:16

Апарт с премиера на "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“ 3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 02.03.24 в 08:31

Изложба разказва историята на паметника на Шипка

Показват фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в Регионалния исторически музей в Пловдив.  Тя е посветена е на 85-годишнината от откриването и освещаването на монумента на връх Св. Никола.  Историята на строежа е разказана в 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция. Табла изобразяват приноса..

обновено на 01.03.24 в 11:23

Регламентът на наградата "Христо Г. Данов" да не се променя

Регламентът на наградата Христо Г. Данов не трябва да се променя, категоричен е писателят Недялко Славов, който е и носител на приза. Добави още, че единствено паритетът на Пловдив в журито трябва да бъде възстановен. Според него предложените от министерството на културата промени отнемат част от авторитета на наградата и я разводняват...

публикувано на 01.03.24 в 11:13

АПАРТ представят "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 01.03.24 в 10:42