Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Димитров повежда след първите обработени протоколи

9
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Костадин Димитров от ГЕРБ води с 47.56% при почти 17,58% обработени протоколи на СИК към 02:30 ч. в Пловдив. На второ място след него е Костадин Палазов от БСП за България със 17.07%, а 8.54%на трето - Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 15.85%. Славчо Атанасов от "Съединени за Пловдив" остава на четвърто място със 7.32%, а на пето е Ангел Георгиев от "Възраждане" с 6.10%. 

Резултатите за общински съветници показват подобна картина. Води ГЕРБ с 24,07%, следват БСП за България с 20.73%, ПП-ДБ със 16.83%, "Съединени за Пловдив" с 12.13%, Българска прогресивна линия с 10.56%, "Възраждане" с 6.10%.

Малко над 25% от всички 472 секционни комисии (СИК) са влезли за обработка в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив към 0:45 ч. на 30 октомври. Това съобщи секретарят и говорител на ОИК Калоян Сухоруков. По думите му на този етап експертите, които обработват резултатите се справят доста добре и вече са обработени напълно над 50 секционни протокола, а други 75 се обработват тепърва.  Над 350 комисии пък вече са пристигнали палата 6 на Международния панаир в Пловдив и са предали неизползваните си бюлетини.

„Грешките са значително по-малко, отколкото на последните парламентарни избори. Поне по мои наблюдения верните протоколи са много повече“, каза Сухоруков. Най-честите грешки били математически или са допуснати грешки от типа – поставяне под общ знаменател на недействителните бюлетини извън избирателната кутия и на недействителните бюлетини, намерени в нея.

„Ако продължава с този темп, може да се оправим до обяд днес, но пак зависи какви протоколи ще дойдат“, коментира говорителят на ОИК.

На въпрос защо някои комисии отварят чувалите си, докато изчакват да бъдат повикани от ОИК за обработка, Сухоруков отговори, че са дадени изрични указания чувалите да не се отварят. По думите му най-често те са сложили в чувалите избирателни списъци, секционен печат или други неща, които трябва да се предадат на администрацията.

„Невъзможно е да се подправят протоколи тук, защото всяка една СИК, след като е обявила своя протокол, е направила поне 15 копия, които е раздала на застъпници, представители на политически партии и членове на СИК. И всички политически партии вече са обработили много голяма част от резултатите. Ако има различия, те веднага биха обжалвали резултатите в Административния съд“, обясни той.

Според него изборите са по-трудни от предишните, защото са три в едно. Улеснението е, че се гласува само на хартия и това е спестило много работа на секционната избирателна комисия, защото попълването на протокола е поне с 50% по-малко и шансът за грешки е намален два пъти.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11