Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Димитров и ГЕРБ водят в Пловдив, Старибратов - втори

Костадин Димитров от ГЕРБ води с 33.51% при почти 23.13% обработени протоколи на СИК към 02:30 ч. в Пловдив. На второ място след него е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 15.07%, Славчо Атанасов от "Съединени за Пловдив" събира 11.98%, четвърта е Савина Петкова от Българска прогресивна линия с 8.40%, пети е Ангел Георгиев от "Възраждане" с 6.21% и на шесто място еКостадин Палазов от БСП за България с 4.60%.

Резултатите за общински съветници показват подобна картина. Води ГЕРБ с 23,27%, следват ПП-ДБ със 15.51%, "Съединени за Пловдив" с 11.82%, Българска прогресивна линия с 12.44%, "Възраждане" с 7.92%, БСП за България с 6.03%, ИТН - 5.81% и ДПС с 7.00%. 

Приемането на документите върви доста добре на фона на очакванията, каза секретарят и говорител на ОИК-Пловдив Калоян Сухоруков. По думите му в момента вървят най-тежките секции, тъй като голяма част от протоколите в район „Източен“ имат грешки и се налага да бъдат оправяни.

„Само две или три секции не са пристигнали на територията на панаира, всички останали са на линия. Вероятно те още броят, пишат протоколи, снимат или пътуват – това са вариантите“, коментира Сухоруков.

Според него основните грешки в протоколите на секционните комисии са при аритметичните пресмятания.

„Има места, където колегите не са се справили никак. Например сбора на гласовете по кандидатски листи не могат да го установят колко е, бъркат при недействителните бюлетини, бъркат гласовете „не подкрепям никого“ дали са действителни или не, а това създава един цялостен хаос в протокола, но въпреки всичко успяваме да се справим и да изчистим тези грешки“, посочи говорителят на ОИК.

Той отказа да съобщи какво е разпределението на гласовете за районните кметове, тъй като там извадката все още е много тясна и резултатите ще станат ясни доста по-късно. 

Докато чакат да бъдат обработени протоколите им, много от членовете на СИК заспаха по местата си. В най-оптимистичния вариант се очаква последните секционни комисии да минат към обяд днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

И днес гасят пожара край Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове.  Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето  участват всички противопожарни..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17