Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив показа, че хегемонията на ГЕРБ не е толкова голяма

"Продължаваме промяната" не успя да спечели кметско място в Пловдив. Но от друга страна показа, че хегемонията на ГЕРБ не е чак толкова голяма. 

През послединте години наблюдаваме винаги лек спад на гласувалите за ГЕРБ, което се вижда и при местните избори. 

Това коментира политологът доц. Иван Начев. Пред Радио Пловдив той отбеляза, че толкова оспорвани избори през последните години в областните градове не е имало. Обикновено ГЕРБ печелеше от първи тур. 

За балотажа в Пловдив всички ще мобилизират вот

Нито единият, нито другият кандидат има толкова голям превес, че да е сигурен, че ще спечели на втория тур.

Затова и двете политически формации ще се опитат да мобилизират вот. На първо място от тези партии, които са получили някаква подкрепа, но не са се класирали и са останали на трето, четвърто и т.н. място в списъка. 

На второ място подкрепа ще се търси от т. нар. "мек избирател" - това са хората, които не биха отишли да гласуват при нормално стечение на обстоятелствата за един от двамата кандидати.

Битката за кмет на София

Начев отбеляза, че последните седмици е станало ясно, че ситуацията в столицата ще бъде такава.

Малко или повече имаше тенденции, че Ваня Григорова ще отиде на второ място. 

Във всички случаи беше ясно, че "Продължаваме пормяната" няма да спечели на първи тур.

Според политолога за балотажа в столицата има две неизвестни: 

Как Григорова ще успее да обедини всички около себе си - традиционни десни избиратели, традиционни избиратели на ГЕРБ или на "Възраждане" - една много сложна комбинация. В същото време тя трябва да се противопостави на кандидата на "Продължаваме пормяната".

Най - вероятно тук ще действа формулата "Всички срещу Васил Терзиев", която може да се окаже успешна и Григорова да спечели.

Тогава пред лидера на ГЕРБ ще стои въпросът как изобщо да обясни, че е предал София в ръцете на лява политическа партия след толкова години дясно управление. А също и как той ще успее вътре в партията да убеди хората да гласуват за Григорова.

Правомощията на кмета не са чак толкова големи, тъй като той управлява с Общинския съвет. 

Всъщност, Григорова ще стане заложник на Общинския съвет и на мнозинството, което ще се образува в него, около ГЕРПБ най - вероятно, а не около "Продължаваме промяната".

Ще бъде много сложно да се управлява градът без мнозинство или с плаващо мнозинство. 

Григорова ще попадне в капан и вероятно ще бъдат направени опити тя да бъде купена.

За хартиения вот

Това е чисто политическо решение. В последните години се прави всичко възможно да се премахне машинния вот, който ни улеснява нас, избирателите.

Машините много трудо биха могли да манипулират вота. Няма как вотът да се купи, тъй като машините отчитат този вот.

Голяма част от хората не отидоха да гласуват именно заради този скандал непосредствено преди изборите.

Интервюто на Живка Танчева с Иван Начев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12