Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност на втория тур ще е по-ниска

Този факт не трябва да поставя под съмнение изборния процес

| Интервю
Ваня Нушева
Снимка: БГНЕС

Скандалът с машините и връщането на машинното гласуване на балотажа, коментираме коментираме с Ваня Нушева от "Прозрачност без граници“. Тя смята, че скандалът е дал негативен ефект върху изборите и постави под съмнение машинното гласуване. 

"Тепърва ще видим ефекта от този скандал, за съжаление бе пропусната възможността машините да се използват в онази част от изборния процес, където е най-голямото напрежение. Тогава когато СИК работят с множество бюлетини и кандидати, технологията би съдействала за улесняване на работата им, както и за начина, по който гражданите отбелязват своя вот", посочи Нушева. Според нея за втория тур използването на машите е не  е толкова необходимо, защото кандидатите са само двама на много места. 

Тя очаква да има приобщаваща дискусия на всички страни, за това как ще се провежда изборния процес, защото са налице сериозни дефицити.

"Фокусът на предизобрната кампания вече се измества към това как ще гласуваме, а не към програмите за управление на кандидатите", смята Ваня Нушева. По думите й не това е същината на кампанията. 

"На втория тур винаги избирателите са по-малко, защото на него отиват двама от кандидатите, и част от тези, които са гласували за другите кандидати, не намират мотив да ги подкрепят," каза изборният експерт. Тя допълни, че избирателният корпус в България намалява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Близо една трета от избирателите на Карлово гласуват на балотажа

Спокойно протича денят на балотажа в община Карлово. До момента няма сериозни нарушения на вота. В 1 секция в град Карлово машина е дефектирала и са дадени указания гласуването да продължи на хартия.  Към 15.30 ч.избирателната активност в община Карлово на балотажа е 30,3%, като спрямо същото време на първи тур е била 39 %. До момента не са..

обновено на 05.11.23 в 20:31

Над 36% е активността на изборите в община Стамболийски

В община Стамболийски днес гласуват за общински кмет. За гласовете на избирателите се борят кандидатът на местната коалиция „Алтернатива на гражданите “ Петър Неделев, който получи 49,06% подкрепа на първия тур и настоящият кмет от ГЕРБ Георги Мараджиев с 41,09 подкрепа миналата неделя. Към 16 часа изборният процес протича нормално като активността..

публикувано на 05.11.23 в 15:46

Областният управител гласува за по-добро бъдеще на Пловдив

Областният управител Илия Зюмбилев гласува на втория тур на местните избори в Пловдив и призова гражданите от областта да излязат и да дадат своя вот. „Гласувайте и изберете кметове, които да работят за своите граждани, с апатия няма да постигнем по-добро бъдеще за нашите общини и населениместа“, заяви Зюмбилев, след като пусна своите бюлетини за кмет..

публикувано на 05.11.23 в 14:26

Пристигнаха бюлетините за балотажите в Пловдивска област

886 800 е общият брой на хартиените бюлетини, с които ще се гласува на втория тур на изборите в Пловдивска област в неделя, съобщи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. Те пристигнаха сутринта  под полицейска охрана от печатницата в Областна администрация и с протоколи веднага бяха предадени на представителите на Общинските..

публикувано на 03.11.23 в 12:06

Бюлетините за балотажа пристигнаха в Пазарджик

Над 160 000 бюлетини за втори тур на местните избори бяха доставени днес пред Областна администрация в Пазарджик. Упълномощени представители на Областния управител и на 12-те Общински избирателни комисии получиха бюлетините от печатницата в София заедно с други изборни книжа и консумативи.  При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани..

публикувано на 02.11.23 в 14:49