Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта на протест пред Дома на културата "Борис Христов"

7
Снимка: Радио Пловдив, Стоян Терзиев

Целият състав на Пловдивскато опера излезе на протест пред Дома на културата „Борис Христов“. 

По този начин оперният екип се присъедини към недоволството на дейците на културата в страната, които надигнаха глас на недоволство в Деня на народните будители.

Абсурдно е намаляването на парите за култура от 0,6 на 0,4% - това направо влиза в рамките на статистическата грешка. Грешка ли сме ние? Искаме само трудът ни да се заплаща по достойнство“ – заяви оперният певец Борис Кучков, председател на синдикалната организация към КНСБ.

Методиката на делегираните бюджети, въведена през 2016 г, е твърде остаряла и трябва да се актуализира – алармират творците от Пловдивската опера.

Трудът ни се неглижира. Икономистите виждат само числа, а няма как да бъдат премерени емоциите на нашата публика, която пълни салоните“ – заяви балерина от състава.

Някои от протестиращите припомниха, че Пловдивската опера продължава да няма свой дом.

Към състава на операта се присъединиха и библиотекари от Народна библиотека „Иван Вазов“.

В протеста се вляха и служители на читалища, музеи и други културни институти в града.

Дейците на културата в цялата страна издигнаха 12 искания, начело на които повишаване на заплатите, като изпратиха декларацията си до институциите на властта.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Подготвят за ремонт част от "Кукленско шосе"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров направи инспекция на подготвителните дейности преди старта на ремонта на „Кукленско шосе“ утре. Ремонтните дейности ще се извършват на етапи.  Първоначално изпълнителите ще работят по източното платно в участъка между улиците  „Скопие“ и „Индустриална“. Ще бъде направено преасфалтиране и обновяване на..

публикувано на 04.03.24 в 13:20

Нова линия от летище Пловдив наесен

Нова  авиолиния открива Летище Пловдив от края на месец ноември. Тя ще свързва английския град Бирмингам с Пловдив. Полетите ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър веднъж седмично, съобщават от летището. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив, като и по един полет от Манчестър и Белфаст.  Според изпълнителния..

публикувано на 04.03.24 в 13:14

Започва подготовката за музикален фестивал в Панагюрище

В Панагюрище започна подготовката на Националния фестивал за млади изпълнители „Родолюбие“. Тазгодишното издание е посветено на 185-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев и 135-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов.  За 19-ти пореден път фестивалът ще събере млади изпълнители от цялата страна . Музикалният форум е едно от..

публикувано на 04.03.24 в 09:41

В Пазарджик започва Мартенски театрален маратон

Младежки дом – Пазарджик представя за девета година професионални камерни, независими и алтернативни театрални форми в Мартенски театрален маратон 2024. Той се реализира с подкрепата на община Пазарджик. Началото на форума ще бъде поставено с монодрамата „Виктория“ под авторството и режисурата на Йордан Славейков. Представлението е с..

обновено на 04.03.24 в 08:48

Безплатна "Синя зона" и по-малко автобуси днес

Автобусите по 29-те линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат с празнично разписание днес тъй като денят официално е обявен за почивен. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.   В същото време в почивния ден паркирането в „Синя зона“ ще бъде безплатно.

публикувано на 04.03.24 в 08:46