Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се увеличава приемът на чуждестранни студенти в направленията "Медицина" и "Дентална медицина", а в другите направления.

Ще обединим хората в МУ - Пловдив

Ще има ежегодно индексиране на заплатите минимум с процента на инфлацията.

| обновено на 03.11.23 в 13:54

Новият ректор на Медицинския университет в Пловдив е проф. д-р Ангел Учиков. Той бе избран още на първия тур на Общото отчетно-изборно събрание със 167 гласа "за". Спечели битката пред другите двама кандидати - проф. Благой Маринов, който получи 109 гласа, и проф. Румен Стефанов с 28 гласа подкрепа.

Проф. Ангел Учиков е сред водещите специалисти по гръдна и коремна хирургия в България, специализирал е във Франция и Австрия. Той е републикански консултант по хирургия и гръдна хирургия.

До избирането му за ректор беше декан на Медицинския факултет на Медицинския университет в Пловдив. Началник е на Втора клиника по хирургия и е заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Св. Георги". 

Проф. Учиков има над 130 публикации в български и чужди издания, от които 101 са включени в базите данни Web of science и Scopus, а 24 са публикациите с импакт фактор. 

В първото си интервю след избирането му за ректор пред Радио Пловдив проф. Ангел Учиков сподели, че колегите са му гласували голямо доварие и обеща през следващите четири години да работи така, че да го оправдае.

Той посочи, че има голям управленски опит - 30 години се занимава с практическо обучение на студенти по медицина. Смята, че точно това ще му помогне да се справи с големите отговорности.

Трябва да обединим хората. В момента академичният състав е разделен. Най - важно е хората да бъдат успокоени, да не бъдат заплашвани, както беше по време на предизборната кампания. Но колективът ще бъде успокоен, увери новият ректор.

Промените в Медицинския университет

Новият ректор припомни, че мандатната му програма е с мотото "Академичност, градивност и прозрачно управление". 

МУ-Пловдив работи с шест болници, но основно тежестта е върху УМБАЛ "Св. Георги" и УМБАЛ "Каспела". Затова се предвижда да бъдат разкрити асистентски и преподавателски места в другите университетски болници, за да се намали натоварването на "Св. Георги" и "Каспела".

Таксата на студентите са държавна политика и не зависят от университетите, каза още новият ректор. 

Чуждите студенти проявяват интерес основно в направленията "Медицина" и "Дентална медицина". В тях не можем да увеличаваме приема, тъй като започва да страда качеството на обучение. 

Стремежът ще бъде да се започне чуждоезиково обучение в другите направления. 

Целта е да се постигне баланс между броя на студентите и възможностите за тяхното обучение.

Финансите 

Хората трябва да бъдат доволни и спокойни за своите доходи, да няма притеснения, заяви проф. Учиков. Обеща, че ще има ежегодно индексиране на заплатите минимум с процента на инфрация. 

Всички придобивки досега ще бъдат запазени и сямтам да ги надградя, каза ректорът на МУ-Пловдив.

Интервюто на Паолина Комсалова с проф. Ангел Учиков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35