Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборните дебати в социалните мрежи са като разговор на маса

Снимка: БГНЕС

Кандидатите в изборната кампания в София много пълноценно и нашироко изразиха своите експертни мнения за проблемите на града, каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив медийният експерт и културолог Георги Лозанов.

Според него конкретно в София е имало много дебати, но напоследък кандидатите са се дърпалиот тях, за да не загубят от участието си.

По думите му кампанията в София е акцентирала върху конкретни проблеми. Той допълни, че е възникнала аномалия по отношение на кампанията, тъй като е акцентирала върху конкретните проблеми. Като пример в София посочи детските градини, ремонтите на ремонтите, парковете, презастрояването, транспорта.

"Това по някъкъв начин скри и не постави достатъчно сериозен акцент върху политическата страна на кампанията. Много повече те говореха като експерти и такова беше очакването. Това компенсираше липсата на сериозен експертен разговор с обществото и пред обществото", каза още културологът.

Според Георги Лозанов от избора на кмет в София зависи не само как ще се решат проблемите с детските градини, а как ще върви управлението в България оттук нататък.

Той коментира, че първият път кампанията за местните избори е била експертна, а кампанията за втория тур – политическа.

"Не съм сигурен, че има кой знае колко хора, които са се мотивирали от разликите в мнения за кандидатите в София, за това как да се справим с проблема с детските градини", коментира още медийният експерт.

Според него, когато в София на балотажа са останали двамата кандидата за кмет – лев и десен, изведнъж хората са се изненадали от политическите лица, особено на левия кандидат.

По думите му социалните мрежи не са медии. Основните характеристики за обществена медия са едно и също съдържание да достига до много крайни потребители, което социалните мрежи твърде често успяват да правят.

Лозанов подчерта, че има много важно условие за обществените медии и то е: "Да има редакционна отговорност при производството на това съдържание, на която социалните мрежи не отговорят. За това се получава следната илюзия. Възприемаш ги като медии, като че ли това е редакционно отговорна публична комуникация, а това всъщност е частно общуване, като разговор на маса".

 Скандалът с машините Лозанов назова  като т.нарчерни лебеди.

"Това, което стана с машините беше опит, насочен срещу кандидата, който спечели в първия тур на местните избори в София. Трябваше да разтовари неговата подкрепа, която беше изненадваща в началото на кампанията. Обаче се улучи обратен ефект. Не бива да бъдат подценявани софиянци. Въпросът е да няма втори рунд на тази афера при втория тур", подчерта Георги Лозанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35