Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Димитров е кмет на Пловдив, ПП-ДБ проби в "Западен" и "Северен"

| обновено на 06.11.23 в 10:46


Костадин Димитров е новият кмет на Пловдив със спечелени 54,15 % от гласовете на избирателите на втория тур на местните избори в Пловдив. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на район "Тракия" победи Ивайло Старибратов (41,86 %) от Продължаваме промяната - Демократична България с над 12 процента разлика.   За Димитров са гласували 37 041 пловдивчани, а за Старибратов - 28 511  от 281 524 имащи право на вот в града.

4.17 процента от избирателите в Пловдив са гласували с "Не подкрепям никого". Бившият лидер на ГЕРБ - Пловдив Иван Тотев коментира, че успехът на Костадин Димитров е надпартиен:

ГЕРБ печели балотажа и в четири от шестте района на Пловдив, a ПП-ДБ - в "Западен" и "Северен". Единственият преизбран районен кмет е в район "Централен", а в останалите райони управлението поемат нови лица. Най-убедителна е победата на кандидата в район "Източен".

Вотът при 100 % обработени данни изглежда така:

В район „Централен“ – Георги Стаменов от ГЕРБ има 49,25%. Чило Попов от ПП-ДБ е с 45,26%.

В район „Южен“ – Атанас Кунчев от ГЕРБ има 47,38. Красимир Александров от ПП-ДБ е с 45,34%.

В район „Северен“ –  Венцислава Любенова от ПП-ДБ е с 48,28%, Илиян Лалев от ГЕРБ има 43,61%.

В район „Западен“ – Тони Стойчева от ПП-ДБ е с 48,31%. Ангел Славов от ГЕРБ има 46,36%. Преди да станат ясни резултатите в района адв. Тони Стойчева коментира избора на Костадин Димитров за кмет на Пловдив и изводите от кампанията:

В район „Тракия“ – Георги Гатев от ГЕРБ има 60,35%. Николай Гюров от ПП-ДБ е с 32,04%.

В район „Източен“ – Емил Русинов от ГЕРБ има 74,24%. Ерол Садъков от Българска прогресивна линия има 16,78%. 

Изборът на Костадин Димитров за кмет на Пловдив и Венцислава Любенова за районнен кмет променя съставите на групите на ГЕРБ и ПП-ДБ в Общинския съвет. На мястото на Димитров в местния парламент влиза Гошо Къчков, а на Любенова - Тодор Токов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Общинският инспекторат глобява заведения в „Капана“

Изненадваща проверка извършиха 4 екипа на пловдивския общински инспекторат в квартал „Капана“ снощи. Проверени са били 16 питейни заведения като в 7 от тях са установени нередности, за които са съставени констативни протоколи. В останалите обекти не са открити нарушения, а 2 от тях са били затворени. Повечето нередности са свързани с разполагане на..

публикувано на 26.07.24 в 14:31

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се връща у дома

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през  ноември  миналата година. Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в зала трезор в Исторически музей в Панагюрище. Тя..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Авариен ремонт спира за ден трафика по част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ в неделя, 28 юли, се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в..

публикувано на 26.07.24 в 11:12

Влаковете от Елин Пелин са насочени през Карлово

Преустановено е движението на влаковете в района на гара Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Причината е пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин. Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово  Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър, и от Искър до Септември, ще бъдат..

обновено на 26.07.24 в 10:35

Кметът Костадин Димитров желае успех на пловдивските олимпийци

Кметът Костадин Димитров към пловдивските олимпийци: Вие сте пример и гордост за нашия град! В навечерието на предстоящите Олимпийски игри в Париж кметът на Пловдив Костадин Димитров отправи специално обръщение към пловдивските представители на най-големия спортен форум в света.  Това са:   Кирил Кирилов – стрелба, Пламена Миткова – лека..

публикувано на 26.07.24 в 10:35