Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Димитров е кмет на Пловдив, ПП-ДБ проби в "Западен" и "Северен"

| обновено на 06.11.23 в 10:46


Костадин Димитров е новият кмет на Пловдив със спечелени 54,15 % от гласовете на избирателите на втория тур на местните избори в Пловдив. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на район "Тракия" победи Ивайло Старибратов (41,86 %) от Продължаваме промяната - Демократична България с над 12 процента разлика.   За Димитров са гласували 37 041 пловдивчани, а за Старибратов - 28 511  от 281 524 имащи право на вот в града.

4.17 процента от избирателите в Пловдив са гласували с "Не подкрепям никого". Бившият лидер на ГЕРБ - Пловдив Иван Тотев коментира, че успехът на Костадин Димитров е надпартиен:

ГЕРБ печели балотажа и в четири от шестте района на Пловдив, a ПП-ДБ - в "Западен" и "Северен". Единственият преизбран районен кмет е в район "Централен", а в останалите райони управлението поемат нови лица. Най-убедителна е победата на кандидата в район "Източен".

Вотът при 100 % обработени данни изглежда така:

В район „Централен“ – Георги Стаменов от ГЕРБ има 49,25%. Чило Попов от ПП-ДБ е с 45,26%.

В район „Южен“ – Атанас Кунчев от ГЕРБ има 47,38. Красимир Александров от ПП-ДБ е с 45,34%.

В район „Северен“ –  Венцислава Любенова от ПП-ДБ е с 48,28%, Илиян Лалев от ГЕРБ има 43,61%.

В район „Западен“ – Тони Стойчева от ПП-ДБ е с 48,31%. Ангел Славов от ГЕРБ има 46,36%. Преди да станат ясни резултатите в района адв. Тони Стойчева коментира избора на Костадин Димитров за кмет на Пловдив и изводите от кампанията:

В район „Тракия“ – Георги Гатев от ГЕРБ има 60,35%. Николай Гюров от ПП-ДБ е с 32,04%.

В район „Източен“ – Емил Русинов от ГЕРБ има 74,24%. Ерол Садъков от Българска прогресивна линия има 16,78%. 

Изборът на Костадин Димитров за кмет на Пловдив и Венцислава Любенова за районнен кмет променя съставите на групите на ГЕРБ и ПП-ДБ в Общинския съвет. На мястото на Димитров в местния парламент влиза Гошо Къчков, а на Любенова - Тодор Токов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

публикувано на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28