Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулпторът Борис Сариков с изложба в галерия „Артистика“

| обновено на 07.11.23 в 14:26 | Интервю

Борис Сариков се отличава със своята уникалност и различен начин на работа. Причината е в съчетанието от различни стилове, техники и материали в неговите творби.

Изложбата в галерия „Артистика“ се открива днес, в 18.30 часа. За творбите на известния ни творец ще говори друго голямо име в скулптурата и близък негов приятел, Цвятко Сиромашки.

Фигурите на Борис Сариков изобразяват двойствеността на човека, улавяйки в метал една неустановеност, която поставя под въпрос крехкостта и нестабилността на нашата привидно надеждна реалност.

В своите скулптури той използва камък, дърво, глина, гипс и восък, както и други средства като чекане, монетосечене и инвестиционно леене на бронз, за да съчетае техники от античността през Ренесанса до модерното и съвременното изкуство. От години, той изучава едно мистериозно изкуство - тракийската торевтика. Създава поредица нови произведения в този стил, познат на Запад като "Chasing & Reposes". През 2007 година заминава със семейството си за САЩ, където продължава да търси уникален израз на творбите си. В Колорадо открива едни специфични плоски цветни камъни, които стават неразделна част от скулптурите му.

„Един творец трябва да прескача от една медия в друга, от една техника в друга, за да може по някакъв начин да не остава на едно място, в една техника, в едни и същи материали, които ползва. Навремето, някои от импресионистите са гледали дълго време в черно огледало, за да могат отново да имат усещането за цвят.

Всъщност, идеята е важна, а не материала. Идеята, винаги, е много по-важна и предизвикатеството в мисленето, от самия материал. Посланието ми, като цяло, е малко да намалим звука, да спрем да ръкомахаме, да създадем някаква тишина, да утихнем малко. Всичко това, което е около нас, което ние произвеждаме с нашето его и ако можем да се опитаме да видим онези незабележими неща и може би такива хора. Хора, които не се натрапват, не са много шумни, но те са солта на земята. Има страшно много такива хора и ако успеем да ги видим тези неща, бихме могли да различим и да усетим някаква музика, която се излъчва от тях“, казва Борис Сариков.

Негови творби са излагани в музея Rourke Art Museum в Мурхед, Минесота; галерията Downtown Art Gallery във Фарго, Северна Дакота и галерията Royal St. Art Gallery в Аспен, Колорадо, САЩ.

Сариков получава награда за най-добра скулптура в галерия "Муза" от Longmont Art Coalition в Лонгмонт, Колорадо, САЩ. Негови творби са притежание на белгийското кралско семейство и на частни колекционери от Париж, Ню Йорк, Цюрих, Мюнхен и Осака.

За изложбата, за работата си и смисъла на изкуството, Борис Сариков разказва в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09