Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е в Пловдив ГЕРБ да управлява с явна коалиция

Ниската избирателна активност, късното издигане, на иначе достойната кандидатура на проф. Ивайло Старибратов, са сред причините за това на ПП- ДБ да бъдат първа политическа сила в Пловдив, каза в анализ на изборния резултат на коалицията Йордан Иванов, депутат от ПП- ДБ и зам.- председател на ДСБ. Той уточни, че тепърва ще се прави преценка на представянето. По думите му неуместно е сравнението в спада на партийната подкрепа на местния вот и на парламентарните избори през април, когато ПП - ДБ взе най- много гласове в Пловдив, защото спецификата на вота е различна. 

Йордан Иванов прогнозира, че поведението на групата на коалицията, която има 10 съветници в Пловдив, пряко ще зависи от поведението на кмета Костадин Димитров.

"Дали той ще се държи като назначен от ГЕРБ кмет или като градски лидер, който ще предлага разумните за града неща. Дали ще се държи като човек в сянката на Иван Тотев или като лидер, който ще търси подкрепа за развитието на Пловдив. Ако Костадин Димитров се еманципира от Иван Тотев, той ще получи нашата подкрепа в ОбС", каза Иванов, но уточни, че на този етап доверието им ГЕРБ е много ниско.

По отношение на избора на председател на ОбС Йордан Иванов определи като важна дали групата на "Съединени за Пловдив", в която е Славчо Атанасов, ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ, защото, ако го направят "това ще бъде сериозно предателство към неговите избиратели". 

Време е Пловдив да има явна коалиция, която да управлява града, да има подписано споразумение с ясни приоритети, затова днес ще наблюдаваме какво ще направят ГЕРБ, кой ще ги подкрепи, защото техен е ангажиментът за формирането на мнозинството.

Като депутат Йордан Иванов коментира и здравината на "сглобката" след местните избори заяви:

"По- скоро ще предскажа земетресение, отколкото да знам днес Борисов в какво насторение ще се събуди, дали ще каже, че се е шегувал вчера или ще втвърди тона.ПП- ДБ поддръжа тезата, че НС трябва да продължи да работи по влизането в Шенген и приемането в еврозоната, оттам нататък отговорност на ГЕРБ е дали искат да предадат властта отново на президента."

Нямаме политическа позиция по въпроса за подписване на коалиционно спрозумение, но така или иначе имаме договореност за развитието на държавата, каза Йордан Иванов. 

Той прогнозира, че въпреки промяната на върха на ДПС, това е системна партия и тя няма да промени позицията си за промяна на Конституцията, тъй като това е една от партиите, които подкрепя промените.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10