Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и ДПС няма да взривят правителството, но ПП могат

"Управлението в страната изглежда стабилно в момента, поради това че в НС предстои да се обсъдят няколко много важни неща. Те обаче ще предизвикат още повече трусове - това е бюджетът и конституционните промени. Тук ролята на ДПС е много важна, защото те са част от конституционното мнозинство". Това заяви политологът и университетски преподавател доц.Татяна Буруджиева.

По думите й, докато конституционното мнозинство се крепи, вероятно е "сглобката" да остане, но тя ще бъде под много тежко условие. "Това, което ще направи ГЕРБ, не е да каже, че ще излиза от "сглобката", а ще каже абсолютните условия, при които то ще помага, за да съществува сглобката в Парламента".

Буруджиева предупреди, че разговорът се е изместил в посока на усещането, че се говори устойчиво, от страна на ПП за контрол в Парламента, а не - към възможността в Парламента да работи сглобката, която се осигурява от ГЕРБ. "Те ще настояват за тази си функция, която в последните месеци е обговаряна като осъществяван контрол от ГЕРБ, които трябва да подкрепят изначално действията на изпълнителната власт и на ПП, само защото става въпрос за "онези митични евроатлантически ценности, на базата на които функционират ЕС и НАТО. А това са по същество демократичните ценности-"

Начинът, по който ГЕРБ сега надига глас за предоговаряне на условия и управленска програма, има връзка с резултатите от местните избобри. "Ако имаха по-силно представителство, те щяха да бъдат абсолютно категорични и бързи в желанието си да се реализират нещата. Сега, независимо че останаха първа политическа сила отново, имат пробиви, което омекоти ситуацията. В първия случай те щяха да искат нещата да се случат тук, сега и веднага. А сега ще поставят условията, спрямо които просто ще откажат да действат подкрепящо и ще принудят ПП да започнат да се съобразяват в детайлите."

Доц. Буруджиева е категорична, че местните избори са ключ към настоящото управление. 

"Няма как да  отидеш към ротация, без да имаш представа какво се случва в министерствата, при условие, че там няма хора от ГЕРБ, които да кажат какво се случва там. Това е все едно да наследите от родителите си кафенето и да не знаете дали се краде там. Няма и как да управляваш с финансов министър, който още отсега започва да пречи на твоите кметове да управляват, като се забавят плащанията с няколко месеца. Това може да изправи всяка община пред тежка криза".

По думите на Буруджиева, ПП-ДБ няма да се съгласят  с новите условия, които ГЕРБ поставя. "Или ще има решение на Парламента, за да могат да си вършат работата, или няма да има решение. Много лесно е да бламират един министър като му внесат вот на недоверие и той да бъде сменен".

С неявяването си в Парламента на първото му заседание след местните избори ГЕРБ и ДПС дадоха знак. Той няма нищо общо с промените в ДПС. "Започва да се очертава следната ситуация - ГЕРБ и ДПС няма да взривят Правителството, но в същото време ПП могат да си го взривят във всеки един момент", заяви още доц. Татяна Буруджиева. 

Интервюто - звуковия файл: 

.

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33