Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивинела Самуилова с премиера на новата си книга в Пловдив

| обновено на 09.11.23 в 15:58 | Интервю

Ивинела Самуилова е един от популярните и обичани, съвременни, български автори. От дебютния ѝ роман „Животът може да е чудо“ до последния, „От върха на перото“, авторката утвърждава веруюто си, че човек няма нужда от поучения, а от вдъхновение за живота.

Тази вечер, от 18.00 часа, в Епископска базилика на Филипопол е премиерата на новата ѝ книга "От върха на перото".

Романът „От върха на перото“, освен че отправя вдъхновяващо послание, ни напомня деликатно за отговорността към нашите деца, отвеждайки ни до най-дълбокия източник на личната ни и национална жизнеспособност.

Познатата на читателите, главна героиня, от книгите „Бабо, разкажи ми спомен“ и „Тъй рече баба Ега“, посещава любимия си Търновград. Целта ѝ е да разгледа стенописите в Арбанашките църкви заради материал за светостта, върху който работи. Но, когато случайно попада на обява за уроци по калиграфия, тя решава да пооправи и почерка си. Срещата ѝ с възрастния калиграф Владимир, обаче, се оказва начало на неподозирано, по своята дълбочина, духовно пътешествие. Краснописанието не само ще възроди душата ѝ, но и ще я отведе при тайната на старобългарската книга. А, физиката и метафизиката се оказват една и съща страна на битието, в което пребивава човекът, копнеещ да осмисли земния си живот, да го извая красиво, да го изпълни с добро и радост.

„Тази идея за калиграфското изкуство ми даде една много широка платформа, от която да развия историята си. Понеже в нея се включват всички тези идеи, за които говоря. Има я и красотата, има го и преобразяването, защото както казва един от героите, не само човек изписва буквата, а и буквата изписва човека. Ние сме свързани със словото по един много по-съкровен и дълбок начин, отколкото си представяме в ежедневието или използваме. Писането, краснописанието разкрива едни неочаквани аспекти и възможности за развитието на човека, като личност, изследване на неговия потенциал, за подреждане на неговия вътрешен свят така, както калиграфите подреждали чрез буквите словото и както за тях то е било свещено занимание. То е било небесно занимание, защото в крайна сметка словото е самият Бог. Езикът е огледало както на народа, така и на отделната личност. Почеркът е една кардиограма на човека, а отношението към езика е кардиограма на времето, в което живеем“, казва Ивинела Самуилова.

На представянето на книгата, тази вечер, ще присъства и Антоанета Кисьова, калиграф и иконограф от Пловдив, вдъхновила писателката да развие идеята за това как човек може да живее живота си по-красиво и със стремеж към съвършенство. Тя ще демонстрира изкуството на калиграфията, за всички присъстващи на представянето.

За новата си книга, писателката Ивинела Самуилова, разказва в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23