Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят изложба за живота на Ататюрк в България

Документална изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 - 02 февруари 1915) ще бъде открита във фоайето на Общински съвет Пловдив. 

Експозицията е резултат от съвместната работа на държавните архиви на Турция и България със съдействието на Посолството на Република Турция у нас и представя краткия, но наситен със срещи и впечатления период, когато Ататюрк е военен аташе в София.

В страната ни той пристига години преди да оглави парламента на новата Република Турция през 1920 г. и месеци след като страната му се включва в Първата световна война. През 1934 г. големият държавник и приятел на България е номиниран от гръцкия премиер Елефтериос Венизелос за Нобелова награда за мир – за изключителните му заслуги в опазването на мира на Балканите и Близкия Изток.

Изложбата е показвана в София, Плевен и Шумен. Събитието е част от честванията по повод 100 години от създаването на Турската република. При откриването на изложбата ще прозвучи и концертно изпълнение на любимите песни на Ататюрк.

Малцина са българите, които знаят, че до края на живота си Ататюрк остава верен приятел на България - разказват организаторите на изложбата. 

Ето какво казва той за страната ни на 22 октомври 1931 г. в интервю за българския вестник „Утро”:

Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам го безрезервно още от детството. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

**

През лятото на 1914 г. османското правителство наема за нуждите на легацията си в София една от най-представителните сгради в столицата. През 1916 г. купува същата и днес тя се ползва за резиденция на турския посланик в България. В нея има „Кабинет на Ататюрк“.

**

“След Балканската война заминах в качеството ми на военен аташе за София, където останах около година. С българите успях да вляза в близко съприкосновение и установих връзки, наподобяващи тези между членовете на едно и също семейство. Тези връзки оставиха в моята памет трайни спомени. Опознаването ми с българите увеличи моите симпатии към тях. Естествено, в отговор на чувствата и признателността, които засвидетелствах към техния народ, българските кръгове ме посрещнаха със същата непринуденост. Оттогава до днес причините и значението на тази истинска братска близост придобиха особена яснота. Няма съмнение, че между турци и българи са съществували в миналото поводи за раздори, особено в областта на езика и вярата. Обаче днес на тези поводи, които почиват на отживели вече и остарели политически течения, нито турците, нито българите не вярвам вече да отдават значение. Моят съвет към вас е. Идете в България. Вие ще обикнете българите.”

Кемал Ататюрк пред в-к Джумхуриет, 1930 г

**

Нам ни е нужен един приятелски народ на Балканите.

Българският народ географски, политически и икономически най-добре отговаря на нашите нужди.

Една дружба между двата народа ще направи вас и нас по-силни и по-независими.

Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.

Мустафа Кемал Ататюрк


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 8 години затвор очаква лекарите с измамната схема за физиотерапия

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.    Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31...

обновено на 11.07.24 в 08:54

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54

Алея на Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на името на прочутия български творец Милчо Левиев ще бъде открита на Сахат тепе в Пловдив. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. Там е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на Милчо Левиев, монтирани са табла с кратка история за житейския и творческия му път. Именитият пианист, композитор и..

обновено на 11.07.24 в 08:52

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10