Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойде моментът коалиционното напрежение да се канализира

"Работейки на изследователски терен с данните, продължавам да се натъквам с учудваща честота на заключението, че ние не сме имали почти никаква ясна представа какво точно очакваме да ни се случи на 11-ти ноември, при условие, че 10-ти е било поставено началото на демокрацията. Сега е по същия начин  с  Коалицията - приемаме, че .има нужда от управление, което да отговаря на всички добри и красиви епитети за  хубаво управление, но какво точно очакваме да се свърши - не ни е много ясно. 

 В крайна сметка това сме си ние - хората, живеещи тук с възможностите и амбициите, които ние тук можем да произведем в една сложна вътрешна и външна политическа ситуация. От това произтичат драматични сценарии. Мислим си някакви идеалистични сценарии, но тези неща са възможни само по страниците на големите философски трудове. Тук и сега в живия живот работим с хората, каквито сме". Това заяви политологът  и университетски преподавател Любомир Стефанов.

По думите му, в настояването на ГЕРБ за предоговаряне на условията за управлението, се вижда логична стъпка. Това се е очаквало още преди излизането на Парламента във ваканция. 

"Беше ясно, че ПП губи парата в реформите, които трябваше да наливат. Тя започна да се източва към кампаниите им по места  - успешно или не. Под очакванията си те се представиха категорично, но пък  победата им в София дълго време ще им замазва очите, че има още много какво да се желае".

ГЕРБ  пък са показали, че са далеч от това да престанат да бъдат факторът, който са по места. Местната сила на една партия определя колко тя тежи в национален аспект. Това е довело до решението за чутия тон от ГЕРБ "...трябва да премислим  структурата и какво правим в нея, като набележим стъпките, за да се избегне този разговор с конструкторско-електроженистко-машинистки термини, определящи коалицията като какво ли не, само не и като коалиция. На база на реални цифри дойде и моментът да се стигне до напрежение, което ще бъде канализирано и овладяно".

Централите на партиите в България, като улисани в динамиката на няколкото електорални цикъла, са със замъглената перспектива да проумеят, че в България градовете се управляват от шарени коалиции вече повече от 30 години и че коалиционното управление е естествената форма на управление в политическия живот. "Само че ПП нямаше откъде да го знаят. Сега ще трябва да се коалират, да натрупат повече политически опит или да се маргинализират", заяви Стефанов.

Той подчерта, че в демократичните системи партиите не могат да управляват еднолично завинаги, а трябва да управляват с партньори, тъй като гражданите отдавна не са потискани от една политическа сила. 

Стефанов предположи, че отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще преминат на следващо ниво, тъй като има някакво натрупване на критично осъзнаване, че държава не се управлява в насипно състояние и да изкристализира механизъм за прерастване на коалиционно споразумение. 

 "В противен случай ни предстои режим два-три дена затишие - медийна бомба, два-три дена затишие - скандал. Иначе алтернативата е тласкане на  ГЕРБ към ДПС с все по-голяма сила, което за ПП-ДБ ще се превърне в ужасяваващ момент и ще ги лиши от всякакви контакти за бъдещо парламентарно мнозинство". 

Цялото интервю - звуковия файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28