Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Панов остава заместник-кмет на Пловдив и в този мандат

| обновено на 10.11.23 в 16:31

Пламен Панов остава заместник-кмет по култура, археология и туризъм. Това стана ясно след като новият кмет на Пловдив Костадин Димитров назначи първия си заместник.

Това е втори мандат в ресора за Пламен Панов, тъй като той беше заместник-кмет и на предишния градоначалник Здравко Димитров.

„Политиката, която ние ще налагаме, е ясно разписана в програмата на господин Костадин Димитров, която вие помните, той беше заявил в самата програма, че културата и туризмът ще бъдат сред основните приоритети за градското развитие на Пловдив. Ние сме щастливи, че имаме една много прагматична основа. На базата на нея, ние ще продължим процесите, които се развиваха в последните покрай спечелването на Европейска столица на културата и след това, но и ще налагаме и някои нови процеси, разбира се“, каза в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов.

Той подчерта, че предстои изработването на нова културна стратегия, тъй като сегашната изтича през 2024 година.

„Тя тепърва ще се разработва, заедно с културния сектор. Но казвам само част от нещата, по които ще работим съвместно с кмета Костадин Димитров – неговата прекрасна идея за децентрализацията на културата. Вече има един много успешен модел в район „Тракия“ и това, което се случваше със събитията там. Ще продължим да оживяваме районите, но с една по-голяма устойчивост от гледна точка на това да има повече съществуваща инфраструкура и в отделните райони, които да домакинстват тези събития“, заяви още Пламен Панов.

Той подчерта, че сред приротитети ще бъде реализацията на проекта за кино „Космос“, Античния форум на Филипопол, културното наследство на града и Старинен Пловдив.

„Там имаме доста недовършени неща. Това си го налагам като личен мой приоритет, където имаме много работа, относно културното наследство. Специално частните паметници на културата. Ние бяхме свидетели как по време на предизборната кампания се ползваха частни обекти и се казваше, че Общината не се грижи за тях. Ние ще настояваме за законодателна промяна и развързване на ръцета на кметовете в тази посока“, убеден е заместник-кметът по култура, археология и туризъм. 

Сред важните успехи по време на първия мандат в ресора на Пламен Панов са  спечелването на титлата "Най-добра европейска дестинация“ за 2022 година, „Най-добра културна дестинация в Европа“, „Най-романтични дестинации в Европа“, а също и спечеленото безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Пламен Панов притежава образователна степен магистър по европеистика, която защитава в престижния King’s College London. Бакалавър е по международни отношения с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

Цялото интервю с Пламен Панов можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29