Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефиле на младото вино 2023г.

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

| обновено на 13.11.23 в 14:58

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи, които с отворени обятия очакват петнадесетото издание на „Дефиле на младото вино“. Фестивалът ще се проведе в последния уикенд на месец ноември – 24, 25 и 26.

Участниците са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни хранище Ви очакват за една прекрасна дегустационна срещасред романтичният Стар град на Пловдив. Деветнадесет обекти ще Ви  очакват  с  отворени обятия по  време на „Дефиле на младото вино“ за срещи с приятели: Ресторант – градина „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб”, Галерия Енчо Пиронков, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“, Ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ /нова локация/ и  Хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА

“Дефиле на младото вино“ започва в петък  /24 ноември/ с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/ Богът на виното - Дионис ще приветства всички присъстващи граждани и гости на Пловдив. Пъстро дефиле с участието на фолклорен ансамбъл Тракия ще Ви поведат към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивал „Дефиле на младото вино“ 2023. Бог Дионис, заедно с официалните  гости ще отворят първата  бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци и наздравици,  ще дадем старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни:

На 24 ноември - от 14 до 18 ч. 

На 25 ноември - от 11 до 18 ч. 

На 26 ноември - от 11 до 17 ч.

Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбител цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „Дните на младото вино“. Подробната фестивална програма за тях и „Дефиле на младото вино“ може да видите в страницата във фейсбук.

КАК ЩЕ ДЕГУСТИРАМЕ ПО ВРЕМЕ НА „ДЕФИЛЕ НА  МЛАДОТО ВИНО“

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв./един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 80%.

„Дефиле  на младото вино“ 2023 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.“

Подробности на:

https://www.facebook.com/MladoVino

wineshowplovdiv.events 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Душан Керкез

"Ботев" и "Марибор" с пресконференции ден преди мача

"Ботев" (Пловдив) и "Марибор" ще проведат своите официални пресконференции преди сблъсъка помежду им от първи квалификационен кръг на Лига Европа. И двете медийни събития ще се състоят на 10 юли, сряда, на стадион „Христо Ботев“ в залата за пресконференции под трибуна "Изток".  Пръв пред журналисти и фотографи в 18:30 часа ще застане треньорът на..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк

"Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк", заяви в ефира на Радио Пловдив Николай Бухалов, заместник кмет по „Спорт и младежки дейности“. В предаването Клуб "Неделя" той сподели най-вече  подробности за двете големи спортни събития, които предстои да се случат в града през настоящия месец, а именно световните първенства по кану-каяк - за..

публикувано на 08.07.24 в 16:06

"Ботев" продаде Уме Емануел на ФК "Цюрих"

"Ботев" (Пловдив) продаде 19-годишния флангови футболист Уме Емануел на швейцарския елитен ФК "Цюрих". По този начин „канарчетата“ осъществиха нов силен изходящ трансфер.  Нигерийското крило пристигна при „жълто-черните“ в края на 2022. Той изигра 47 двубоя за първия отбор, в който реализира 11 гола, като има и 3 мача с 3 попадения за дублиращия тим на..

публикувано на 08.07.24 в 15:17
Пламена Миткова

Пламена Миткова втора в Диамантената лига в Париж

Пловдивчанката Пламена Миткова завърши на второ място в дебюта си в Диамантената лига. В поредната спирка от надпреварата - този път във френската столица Париж, световната ни шампионка за девойки до 20 г. остана на 4 см от победителката Лариса Япикино от Италия. Българката постигна резултат 6.78 от втория си опит, докато Япикино, която е сребърна..

публикувано на 08.07.24 в 12:46

Падна 37-годишния рекорд на Стефка Костадинова

Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените, който българката постави на Световното първенство в Рим на 30 август 1987 година, официално падна. Върховото постижение на Костадинова от италианската столица беше подобрено от най-добрата в дисциплината Ярослава Магучих от Украйна. На Диамантената лига в Париж Магучих скочи 210..

публикувано на 08.07.24 в 09:47