Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уни хоспитал"-Панагюрище e с първото вертолетно летище

В МБАЛ „Уни хоспитал“ в Панагюрище здравният министър проф. Христо Хинков откри първото лицензирано болнично вертолетно летище, от което ще се изпълняват полети за спешна медицинска помощ по въздуха. Спешното отделение на МБАЛ "Уни хоспитал" отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност и наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, информираха от болницата. 

В началото на януари ще имаме първия хеликоптер и обучен екип, който ще може да започне първите полети, каза  проф.  Хинков. Той поздрави лечебното заведение за вертолетната площадка и отбеляза, че "нещата вървят" с медицинските хеликоптери. 

„Може би с годините хеликоптерните площадки ще стават все повече, защото всяка голяма болница, като тази, трябва да има такава възможност“, коментира министър Хинков. И допълни, че всяка голяма болница трябва да има възможност и за бързо решаване на случаи, които изискват спешност.

Към момента в България има шест изградени болнични вертолетни летища, които са в процедура по регистрация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. 

Вертолетните площадки са разположени в: 

  1. УМБАЛ „Лозенец“ – София;
  2. УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – София;
  3. УМБАЛ „Света Анна” – София;
  4. УМБАЛ „Канев“ – Русе;
  5. УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив;
  6. Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Други четири хеликоптерни летища са в процес на проектиране:

  1. МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен;
  2. УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен;
  3. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново; 
  4. УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29