Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще направя пълна финансова ревизия на община Пазарджик

В 11.00 ч. днес е насрочено тържественото първо заседание на Общинския съвет на Пазарджик, на който клетва ще положат новоизбраните общински съветници, кметът на Пазарджик Петър Куленски и кметовете на 31 села в общината.

Часове преди клетвата Иванка Петкова разговаря с новия кмет на Пазарджик Петър Куленски.

Първите задачи

„Първата ми задача е да се срещна с хората от администрацията и да ги успокоя. В последните дни след балотажа тръгнаха слухове, че започват масови чистки. Предишното ръководство на общината се опитваше да принуди много хора от администрацията да подадат оставки, затова моята първа работа е да обясня, че те ще работят спокойно и без страх“, заяви Петър Куленски.

Новият кмет на Пазарджик подчерта, че сред първите задачи е и да се запознае с актуалното финансово състояние на общината, защото вече излизали наяве много задължения за бизнеси или комунални услуги.

„Получавам много тревожни информации за просрочени и текущи задължения за над 100 милиона лева. Например не са платени 2,8 млн.лв. на сметопочистващата фирма, фирмите за междуградския транспорт, строителни дружества и др. Затова ще поискам пълна финансова ревизия на община Пазарджик“, коментира кметът.

Приоритетите

Новият кмет на Пазарджик вече се е срещнал с регионалния министър Андрей Цеков заради изключително тежкото експлоатационно състояние на моста на река Марица в рамките на града.

„Максимално бързо ще бъде съставен план с конкретни срокове за проектирането и ремонта на съоръжението. В средата на следващата година трябва да започне ремонтът, за да се обезопаси мостът“, подчерта градоначалникът.

Сред „болните“ теми е и чистотата, защото градът е потънал в боклуци, а хората плащат една от най-високите такси смет в страната. „Оказа се, че Пазарджик няма общински камери за видеонаблюдение, затова поемам ангажимент скоро да се монтират такива, за да се намалят и ПТП, и да помогнат в превенцията и разкриването на престъпления“, обясни кметът.

За градския транспорт трябва нов, актуализира план за движение на автобуси и тролеи, заяви Петър Куленски.

Соларният парк

Идеята за соларния парк не е лоша, защото ще доведе до енергийна независимост на Пазарджик, но изпълнението й е лошо, смята новият кмет. Той припомни, че е взет скъп кредит за изграждането на парка, а фирмата изпълнител е започнала да демонтира панелите през миналата седмица. „Затова тепърва ще се запознаем какви договори са подписвани, какви ангажименти са поемани и защо се стига до тук, след като старият кмет загуби изборите“.

Екипът на кмета Куленски

„Много важно е за мен в екипа ми да влязат хора с визия и енергия да работят и нямат обвързаности с миналото с различни икономически и политически кръгове. Имам ясна визия на какви хора ще разчитам“.

Мнозинството в Общинския съвет

15 формации влизат в ОбС – Пазарджик, в който най-много съветници - 10, има МК "Новото време", издигнала предишния кмет Тодор Попов. 

„Няма да е леко да се сформира мнозинство, но вярвам, че както си подадохме ръка преди балотажа и се обединихме, така ще работим заедно за бъдещето на Пазарджик“, каза Куленски. 

Цялото интервю с новоизбрания кмет на община Пазарджик Петър Куленски е в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12