Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 винопроизводители в "Дефиле на младото вино"

15-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ ще се проведе от 24 до 26 ноември в Стария Пловдив. Във форума ще участват 50 винопроизводители и 17 производители на храни от цялата страна.

Дегустациите на вино от реколта 2023-та ще се осъществяват в 19 локации в Стария град – възрожденски къщи, ресторанти, музеи и галерии. Сред тях са обновените къщи „Стамболян“, „Павлити“ и „Нишанян“.

Фестивалната програма започва с Дионисиево шествие от площад „Стефан Стамболов“ до ул. „Съборна“ в Стария град до бариерата, където официално ще се открие форума. В ролята на бога на виното Дионис ще се въплъти актьор от Пловдивската опера, чието име засега се пази в тайна. Дефилето ще водят танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

На откриването ще бъде отворена първата бъчва с вино от новата реколта, като тази година томболата отреди това де е Винарската изба „Козя грамада“, която се намира край хисарското село Мътеница.

Винолюбителите ще могат да опитат над 300 вида вина – бели, червени и розе, както и десетки деликатеси.

5-членна комисия от Университета по хранителни технологии ще определи победителите сред винопроизводителите в различните категории. Първенецът ще бъде отличен със статуетка „Златен Дионис“.

В съпътстващата програма на феста са „Игрите и виното за необвързани“, както и концерт на „Бистришките баби и внучки“, които ще изнесат концерт в събота от 13 часа в къща „Иван Черноземки“.

„Тази година реколтата е специфична, като винопроизводителите съобщават за намаляване на гроздето и за падане на качеството. Но участниците в дефилето са се справили с проблема и ни предлагат само качествени вина“ – заяви Любозар Фратев от Съвета по туризъм, който е сред организаторите на форума.

Миналата година 3-дневният форум е имал 25 000 посетители – сочат данните за предишното издание.Галерия

Още от категорията

Подготвят за ремонт част от "Кукленско шосе"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров направи инспекция на подготвителните дейности преди старта на ремонта на „Кукленско шосе“ утре. Ремонтните дейности ще се извършват на етапи.  Първоначално изпълнителите ще работят по източното платно в участъка между улиците  „Скопие“ и „Индустриална“. Ще бъде направено преасфалтиране и обновяване на..

публикувано на 04.03.24 в 13:20

Нова линия от летище Пловдив наесен

Нова  авиолиния открива Летище Пловдив от края на месец ноември. Тя ще свързва английския град Бирмингам с Пловдив. Полетите ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър веднъж седмично, съобщават от летището. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив, като и по един полет от Манчестър и Белфаст.  Според изпълнителния..

публикувано на 04.03.24 в 13:14

Започва подготовката за музикален фестивал в Панагюрище

В Панагюрище започна подготовката на Националния фестивал за млади изпълнители „Родолюбие“. Тазгодишното издание е посветено на 185-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев и 135-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов.  За 19-ти пореден път фестивалът ще събере млади изпълнители от цялата страна . Музикалният форум е едно от..

публикувано на 04.03.24 в 09:41

В Пазарджик започва Мартенски театрален маратон

Младежки дом – Пазарджик представя за девета година професионални камерни, независими и алтернативни театрални форми в Мартенски театрален маратон 2024. Той се реализира с подкрепата на община Пазарджик. Началото на форума ще бъде поставено с монодрамата „Виктория“ под авторството и режисурата на Йордан Славейков. Представлението е с..

обновено на 04.03.24 в 08:48

Безплатна "Синя зона" и по-малко автобуси днес

Автобусите по 29-те линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат с празнично разписание днес тъй като денят официално е обявен за почивен. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.   В същото време в почивния ден паркирането в „Синя зона“ ще бъде безплатно.

публикувано на 04.03.24 в 08:46