Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем в бюджет 2024 са надписаните приходи

"Логиката сочи, че след богатството идват  високите доходи. Богатство не се прави, като си напишеш по-високи доходи и взимаш кредити, за да достигнеш до това, което си написал, а не, както министърът на финансите Асен Василев прави. Логиката е обратната на това, което той е написал". Това заяви икономистът от ЕКИП Стоян Панчев. 

По думите му, голяма част от параметрите в бюджет 2024 са предизвестени. Като пример, той посочи увеличението на пенсиите с  швейцарското правило, което  е заложено в Закона, като всяка година индексирането трябва да е с половината от размера на ръста на инфлацията, а другата - с половината от размера на ръста на заплатите, за да може те да се движат в някаква степен в съответствие с останалите цени и доходи в икономиката.

Проблемът обаче е в макрорамката на бюджета, в това, че предвидените приходи значително изпреварват очакваното като реална ситуация в българската икономика,  подчерта Панчев.

"Конкретно за бюджет 2024 г. големият казус са надписаните  приходи. Простата икономическа сметка е, че приходите в бюджета при запазване на данъчната система не могат да изпреварват ръста на номиналния БВП, който за следващата година се очаква да е около 8%, докато приходите в бюджета са надписани да са с 25% повече.Това е значителна разлика между два показателя, които би трябвало да са равни."

Панчев бе категоричен още, че в в проектобюджета не са заложени никакви реформи. "В края на един период с висока инфлация не е лесно да се извършат реформи, но със сигурност ги няма, както няма и политики, свързани с бъдещето. Струва ми се, че дори самият бюджет е по-краткосрочен от неговия  номинален диапазон, в които трябва да се изпълнява една година и вероятно ще трябва да бъде актуализиран дори по-рано от средата на следащата година."

Без инфлацията, реалният ръст на икономиката ще бъде около 2%, а дефицитът - около 3%, заяви Панчев.

"И тази година, а и през следващата дефицитът няма да бъде повече от 3%, защото няма да  бъде изпълнена т.н. капиталова програма. Разходите са разписани, но тъй като няма да бъдат извършени, ще успеят да покрият допълнителната дупка, която се оформя и за тази година около 2 млрд. лв. в приходите от бюджета".

По думите на Панчев, инфлацията в България е спаднала под 6%. Инструмент за овладяването й е водената от около година политика на ЕЦБ за увеличаване на лихвите. Това ще доведе до вдигане на лихвите в България, до забавяне на икономиката, но - и до овладяване на ръста на цените.

Стоян Панчев бе категоричен, че  част от идеите, свързани с намаляването на кешовия таван от 10 000 на 5 000 лв. трябва да се пренапишат, защото идеята не работи за справяне със сивата икономика. "Бих искал да видя и замразяване на повишението на максималния осигурителен доход. Трябва на практика да се пренапише и приходната част в бюджета, защото в тази си форма тя е нереалистична и ще доведе до проблеми още до средата на следващата година". 

Повече - от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17