Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем в бюджет 2024 са надписаните приходи

"Логиката сочи, че след богатството идват  високите доходи. Богатство не се прави, като си напишеш по-високи доходи и взимаш кредити, за да достигнеш до това, което си написал, а не, както министърът на финансите Асен Василев прави. Логиката е обратната на това, което той е написал". Това заяви икономистът от ЕКИП Стоян Панчев. 

По думите му, голяма част от параметрите в бюджет 2024 са предизвестени. Като пример, той посочи увеличението на пенсиите с  швейцарското правило, което  е заложено в Закона, като всяка година индексирането трябва да е с половината от размера на ръста на инфлацията, а другата - с половината от размера на ръста на заплатите, за да може те да се движат в някаква степен в съответствие с останалите цени и доходи в икономиката.

Проблемът обаче е в макрорамката на бюджета, в това, че предвидените приходи значително изпреварват очакваното като реална ситуация в българската икономика,  подчерта Панчев.

"Конкретно за бюджет 2024 г. големият казус са надписаните  приходи. Простата икономическа сметка е, че приходите в бюджета при запазване на данъчната система не могат да изпреварват ръста на номиналния БВП, който за следващата година се очаква да е около 8%, докато приходите в бюджета са надписани да са с 25% повече.Това е значителна разлика между два показателя, които би трябвало да са равни."

Панчев бе категоричен още, че в в проектобюджета не са заложени никакви реформи. "В края на един период с висока инфлация не е лесно да се извършат реформи, но със сигурност ги няма, както няма и политики, свързани с бъдещето. Струва ми се, че дори самият бюджет е по-краткосрочен от неговия  номинален диапазон, в които трябва да се изпълнява една година и вероятно ще трябва да бъде актуализиран дори по-рано от средата на следащата година."

Без инфлацията, реалният ръст на икономиката ще бъде около 2%, а дефицитът - около 3%, заяви Панчев.

"И тази година, а и през следващата дефицитът няма да бъде повече от 3%, защото няма да  бъде изпълнена т.н. капиталова програма. Разходите са разписани, но тъй като няма да бъдат извършени, ще успеят да покрият допълнителната дупка, която се оформя и за тази година около 2 млрд. лв. в приходите от бюджета".

По думите на Панчев, инфлацията в България е спаднала под 6%. Инструмент за овладяването й е водената от около година политика на ЕЦБ за увеличаване на лихвите. Това ще доведе до вдигане на лихвите в България, до забавяне на икономиката, но - и до овладяване на ръста на цените.

Стоян Панчев бе категоричен, че  част от идеите, свързани с намаляването на кешовия таван от 10 000 на 5 000 лв. трябва да се пренапишат, защото идеята не работи за справяне със сивата икономика. "Бих искал да видя и замразяване на повишението на максималния осигурителен доход. Трябва на практика да се пренапише и приходната част в бюджета, защото в тази си форма тя е нереалистична и ще доведе до проблеми още до средата на следващата година". 

Повече - от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33